Цените на горивата у нас са се понижили с около

...
Цените на горивата у нас са се понижили с около
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Заварихме цени на горивата по-високи от Унгария, Лукойл плати 90 млн. лв.

Цените на горивата у нас са се намалили с към 20% за последните 5 месеца. От Нова Година няма към този момент финансовата поддръжка от 25 стотинки за литър гориво.

" Това, с което служебното държавно управление ще бъде запомнено, е, че от първия ден ни се наложи да позволяваме съществени стратегически проблеми, което нормално не се чака от едно служебно държавно управление. Моята работа през август месец беше дружно с работодателите и синдикатите да вършим лист коя промишленост първа ще затвори, коя ще е втора. Това беше, тъй като чакахме сериозен дефицит на газ през зимата. А през днешния ден освен, че имаме задоволително газ, само че и на една от най-ниските цени в Европа ", сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в студиото на " България заран ".

Той показа, че е извънредно признателен както на министър Росен Христов, по този начин и за помощта на цялото държавно управление.

" Това е един от най-сериозните триумфи на държавното управление. Когато стъпихме в служба - заварихме цени на горивата по-високи от тези в Унгария, приближаващи се даже до Германия. Но цените паднаха. Много е значимо да се покаже освен по какъв начин спадат в България, по какъв начин е това на фона на останалите страни, защото доста политически приказки споделиха, че цените падат, тъй като на всички места падат. При нас е доста по-осезаемо ", добави Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът напомни, че другото, което служебното държавно управление реализира, е по какъв начин " Лукойл " реалокира активността си в България.

" За първи път от 20 години насам заплаща налозите си тук, още през декември те внесоха 90 млн. лева в хазната на България и във Фонда за подкрепяне. А мярката с отстъпката за горивата не беше обезпечена финансово от предходното държавно управление. И по този метод с пари от бюджета се финансираше " Лукойл ". Въпреки покачването на горивата - посредством компенсацията се помагаше потреблението да продължи да е високо. През зимните месеци преценихме, че мярка, с която са привикнали хората, не би трябвало да отпада, и държавното управление обезпечи пари мярката да продължи и след ноември. Истината е, че ние искахме мярката да продължи, до момента в който не сме подготвени чисто механически с по-таргетирани пластове към по-уязвимите, освен към притежателите на коли, само че депутатите ни изненадаха и анулираха тази мярка ", акцентира служебният министър.

По думите му те към този момент са подготвени с нови ограничения, които ще бъдат импортирани идната сряда.

" Това са ограничения, които ще са за междуградския превоз, междуселищния превоз. Това, към което се въртим, е пътуването за деца до 10 години да стане гратис. В момента е до 7. Второ - за учащите се да вдигнем отстъпката за картите от 20 на 70%, а за пенсионерите да стигне 40% отстъпка. Ще има отстъпка и за БДЖ. Започваме с тези ограничения, тъй като и те са най-лесно осъществими, като работим и по-допълнителни такива ", разясни той.

Попитан дали е допустимо да имаме по 0,50 лева отстъпка на литър гориво, той министър Стоянов отговори: " Възможно е, досега тези 0,25 лева са били са всички хора, никакъв обществен детайл. Ние желаеме да създадем тази мярка обществена. До момента всеки се е възползвал. Истината е, че там има механически проблеми, които почистваме - по какъв начин да стане удостоверяването кой има право и кой не, защото на самите бензиностанции е мъчно да ревизират. "

Той успокои, че пари има: " Както за обезщетенията за електричество, по този начин и за тези ограничения има сериозен финансов запас, само че и той не е неограничен. Добра наклонност е, че и инфлацията бележи спад. Повечето специалисти споделиха, че пикът на инфлацията ще е в средата на 2023 година, истината е, че това служебно държавно управление сподели, че със съществени ограничения, изключително в бранш " Енергетика ", успяхме доста бързо да овладеем инфлацията. Очаквам от януари инфлацията да върви по-твърдо надолу. "

Според него има доста аргументи и цените на стоките от първа нужда да вървят надолу.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР