Цените на горивата са много по-високи, отколкото трябва да бъдат

...
Цените на горивата са много по-високи, отколкото трябва да бъдат
Коментари Харесай

Росен Христов: Цените на горивата са напомпани, България не се възползва от дерогацията

Цените на горивата са доста по-високи, в сравнение с би трябвало да бъдат сега, а страната ни не се възползва от дерогацията. Това разяснява някогашният министър на енергетиката Росен Христов в студиото на " На фокус " при Лора Крумова по NOVA. Ако цените на този по-евтин съветски нефт не се вижда на колонките, то ние няма смисъл да финанисраме съветските олигарси.

 

По времето на служебното държавно управление 1 литър гориво беше беше към 2,40 лева, в този момент е 3,50 лева, споделя Христов. По негово мнение цената на горивата към този момент е висока и няма причина от ново повишение, когато дерогията публично бъде отстранена. Ако това се случи, по негово мнение каквото и повишение да бъде регистрирано, то ще е нечиста сделка, тъй като действителна причина няма да има.

 

По негови думи да се пренастрои работата на рафинерията на " Лукойл " може да се осъществя за тъкмо 2 седмици. Това казвали държавните енергийни специалисти още когато той е бил на власт.

 

Христов изясни, че служебното държавно управление е решило да не приключва дерогацията, с цел да се бори с инфлацията и да събира налози. Тя по този начин или другояче била краткотраен вид - за 2 година По времето на нашето ръководство ние избрахме да събираме налози, а не да прекратим дерогацията.

 

Бившият финансов министър показва, че Асен Василев неотдавна е съобщил, че от налозите на " Лукойл " били събрани 150 млн. лева (около 1/4 от цялата дължима сума). Те обаче били събрани още по времето на служебното държавно управление. " Откакто те са на власт, не са събрали нито един лев ", безапелационен бе Христов.

 

Продажбата на " Лукойл " по негово мнение ще бъде фиктивна. Идеята е компанията да си продължи работата, без това да е бодил в очите на всички, като е обвързвана с Русия.

 

" Политическа партия работят доста компактно с съветските олигарси. Те самите уредиха дерогацията на Лукойл, без да се записват в България и без да събират налози ", съобщи някогашният енергиен министър.

 

Според него за България най-важно е да се гонят ниски цени и сигурност на доставките на нефт. Христов дефинира работата с Русия като проблематична, защото там икономическите решения били напълно политически. Т.е. - в случай че в някакъв миг Кремъл реши да накаже България, доставките ще бъдат нарушени. " Това би било пагубно за страната ни, по тази причина не е добра концепция да разчитаме на Русия за горивата ", показва Христов.

 

Попитан за идните инспекции за достъп до термниналите за полутечен газ на турската компания " Боташ " някогашния енергиен министър изясни, че Турция заплаща за полутечен газ в пъти по-малко от България, тъй като изгода в пъти по-малко инфрастуктура. " Ние употребяваме техните газопроводи и складове - възползваме се от цялата им еластичност. Цените са избрани на пазарен принцип ".

 

По негови думи това е стратегически значим за България контракт, който дава на страната ни достъп до международния пазар на полутечен газ. Чрез него България може да заобикаля медиатори и да прави доставки от всички международни американски и европейски производители и да сключваме дълготрайни контракти.

 

" Няма корупция сред българско държавно дружество и турско държавно дружество, просто за всеки детайл, който употребяваме, си има цена ", безапелационен е Христов.

 

Условията на този контракт били безусловно общоприети - нямало по какъв начин да няма огромни неустойки, когато се резервира инфраструктура за милиарди.

 

Проблемът на българо-турския контракт е, че Бългрия заплаща, даже и да не употребява. Според Христов обаче въпросът, който би трябвало да се зададе към сегашното държавно управление е ние не се възползваме от този контракт.

" Защо Булгаргаз сега е избутан от пазара? Вместо да се следва същата политика, в този момент енергийните компании, свързани с Политическа партия процъфтяват ".

Христов изяснява, че през тези тръби няма да тече съветска газ, а ще тече това, което страната купи.

 

" От този контракт могат да се завоюват десетки, в случай че не и стотици милиони. Въпросът е държавното управление и Булгарзгаз да работят в една и съща икономическа посока ", заключи Росен Христов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР