Цените на горивата не са паднали заради протестите, а заради

...
Цените на горивата не са паднали заради протестите, а заради
Коментари Харесай

Прогнозират по-ниски цени на горивата по Нова година

Цените на горивата не са паднали поради митингите, а поради цените на суровия нефт, разяснява шефът на Петролната и газовата асоциация Валентин Златев, представен от Нова тв. За пръв път след началото на недоволството от високите цени на горивата той разяснява обществено казуса, като сподели, че схваща протестиращите. По думите му цените инцидентно са паднали толкоз внезапно напоследък. От Петролната и газова асоциация са безапелационни, че спадът е поради суровината, а не поради митингите.

Няколко седмици след началото на недоволството цените на горивата спаднаха с към 30 стотинки за литър бензин и с към 15-20 стотинки за литър дизел. От асоциацията изясняват това с поевтиняването на петрола, повлияло на цените на дизела и бензина.

" Съчувстваме на всички тези, които излизат и показват публичното и общественото си неодобрение, само че истината е, че в случай че петролът вървеше нагоре, то и цените по бензиностанциите щяха да вървят нагоре. Тоест тези цени, които в последните 2-3 седмици са сложени по бензиностанциите, не са резултат от митингите ", показват от асоциацията.

" Големият въпрос е за какво има бензиностанции, които продават бензин на 2,20 лв., и има други за 1,80. Така започнаха митингите на хората, съобщи Златев. - Очаквам хората, които продават на 1,80, да излязат по същия метод и да разгласят структурата на цената си. "

Пред Нова тв ръководителят на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев разяснява, че нормално цените на горивата „ закъсняват ” с няколко дни по отношение на цените на суровия нефт – и когато цената се усилва, и когато понижава. Делчев даде образец, че при цена на дизела от 2,34 лв/л, себестойността на горивото е 2,29 лв., а облагата на производителите е 0,04 лева./л. Той обаче изясни, че при огромни обороти производители и търговци могат да си обезпечат добра облага. 

Делчев предвижда, че в случай че наклонността за поевтиняване на петрола се резервира, ще посрещнем Нова година с още по-ниски цени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР