Цените на довършителните ремонти нарастват рязко.През първото полугодие на 2022

...
Цените на довършителните ремонти нарастват рязко.През първото полугодие на 2022
Коментари Харесай

Цените на довършителните ремонти нарастват рязко

Цените на довършителните поправки нарастват внезапно.

През първото полугодие на 2022 година цената на вложенията в офис площи възлиза на 2,5 милиарда евро, което съставлява 42% от общия капиталов размер в района на ЦИЕ-15.

Силна транзакционна интензивност е записана в Полша, демонстрира нов отчет на Colliers: „ ExCEEding Borders: Офис пазарите в ЦИЕ-15 в турбулентни времена “.

„ Изчаквателният метод, общопризнат от доста вложители е, наред с други фактори, се дължи на нарасналата цена на финансиране, вследствие на възходящите лихвени проценти и обвързваните с тях разноски, като да вземем за пример лихвените суапове, които са се нараснали доста на годишна база.

На някои западноевропейски пазари към този момент са регистрирани ранни признаци на корекции на цените, които се усилват с сред 25 и 50 базисни пункта, и можем да чакаме, че сходни промени ще последват и в Централна и Източна Европа “, показва Кевин Търпин, районен шеф финансови пазари.

Търсене на офис площи

Две години и половина след началото на пандемията е ясно, че смяната в упованията на работната мощ в посока да имат опция за хибриден или напълно отдалечен формат на работа, е непрекъсната.

В изследване измежду експерти от висшия мениджмънт на компании, основани в Полша, 89% от интервюираните показват, че в техните организации е въведен хибриден модел на работа, а 2/3 от тях срещат опозиция при опитите си да върнат хората в офиса.

Средната пикова претовареност на офисите през второто тримесечие на 2022 година остава към 30% за района на Европа, Близък Изток и Африка.

Наред с горното, до момента в който районът постепенно се приготвяше да се възвърне от спада, провокиран от ковид пандемията, първото тримесечие на 2022 година и войната в Украйна сътвориха нови провокации и спомагателна непредсказуемост, невиждани от доста години насам.

Нарушенията във веригите на доставки, възходящите разноски за материали и труд в допълнение ускориха към този момент преобладаващия закостенял метод към разноските и фокуса върху непрекъснатостта на бизнеса.

Предлагане на офис площи

Случващото се оказва влияние и върху предлагането.

Този проблем в допълнение се усложнява от забавянето на решенията за пускане на нови планове или удължаването на графиците за строителство.

Цялостната икономическа неустановеност и внезапното повишаване на цените принуждават наемодателите да бъдат по-консервативни във връзка с изискванията на наем и предлаганите тласъци.

Това от своя страна затруднява намирането на първокласни нови местоположения, както и адаптирането на съществуващите офис площи към условията на хибридната работна среда.

„ В резултат на това наемателите са изправени пред все по-труден избор при наемането на офис пространство.

То би трябвало по едно и също време да дава отговор на потребностите на хибридния формат на работа, да има капацитет да притегля нови гении и да има притегателна мощ за актуалните чиновници, които към този момент са привикнали с удобствата на домашния офис “, прибавя Доминика Йедрак, шеф „ Изследвания и консултантски услуги “ за Полша и ЦИЕ.

Свободните офиси

Процентът на незаетите офис площи в столиците на страните от ЦИЕ постепенно се стабилизира след двуцифреното нарастване на доста пазари по време на пандемията, защото търсенето и предлагането се приспособяват.
Отчасти заради по-високите разноски за строителство и ниската наличност в някои от най-търсените местоположения следим нарастване на наемите, изключително за новопостроени здания.
В допълнение се чака и навсякъде повишение на ставките вследствие на инфлацията.
Цените на довършителните работа нарастват внезапно

Изискванията за финансови разноски за довършителни работи също стават все по-трудни за предугаждане и обмисляне.
През първото и второто тримесечие на 2022 година цените на строителните материали са се нараснали с 30% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, като те варират доста според от групата материали.Тенденцията евентуално ще се резервира или даже задълбочи, заради възходящите цени на газа, електрическата енергия, труда и неналичието на квалифицирани реализатори на пазара.

Смекчаване на риска при наем на офис площи

Най-типичните опасности в процеса на наемане на офис площи включват липса на еластичност в наемните условия и нереалистични упования за това какво може да бъде реализирано в границите на наличния бюджет за довършителни работи. По тази причина все по-привлекателен става методът, при който един дипломиран снабдител поема цялостната отговорност за целия развой – от дефинирането на условията и договарянето на изискванията на наема, през всички стадии на проектирането до осъществяването на довършителните работи. Тази процедура подсигурява, че офис пространствата кореспондират с условията на бизнеса и на чиновниците, като в същото време са проектирани по този начин, че да дават отговор на наличния бюджет и да бъдат доставени в границите на контрактувания период. Популярността на този метод ще продължи да пораства като относително сигурен метод да се подсигурява, че офис пространството на клиента ще остане стабилно в дълготраен проект и ще способства за реализиране на мечтаните резултати.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР