Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за

...
Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за
Коментари Харесай

Преди голямото пътуване: Вижте какво става с бензина

Цените на бензина потеглят нагоре дни преди огромното пътешестване за Великден. Търговци чакат още едно повишаване до края на седмицата. За седмица бензин А-95 нараства с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче, плащаме приблизително с 26 стотинки повече. По данни на „ Фуело ” през днешния ден междинната цена на бензин А-95 е 2,20 лв.. Най-ниската цена през днешния ден е 1,99 лева на едининични бензиностанции в Поморие и Ботевград да вземем за пример, а най-високата 2,41 лева в региона на Калотина, оповестява bTV.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за миналата седмица литърът даже поевтинява, въпреки и единствено с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре. Марияна Калоянова зарежда на 3-4 дни по 10 литра и към този момент усеща повишаването. Според търговците на горива доставните цени, изключително за бензина, постановат най-малко още едно повишаване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки. „ Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазарим всички ние, на звук се е нараснала със 60 $, а на бензина – доста повече 180 $ на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10 – 12 стотинки на дизела и 20 – 24 на бензина.

Предполагам до края на седмицата би трябвало да се компенсират тези 4 стотинки ”, сподели Димитър Хаджидимитров, притежател на бензиностанция. Дали са вероятни ценовите върхове от есента на 2018 година към момента не е ясно. Тогава литър А-95 струваше съвсем 2,40 лева След това цените потеглиха надолу, като най-ниски бяха в края на януари тази година.

От газовата и петролната асоциация са безапелационни, че повишаването у нас е поради цените на интернационалните пазари. Отбелязват и поевтиняването на дизела.

„ През последния месец готовия бензин нарастна на интернационалните тържища „ Ротердам ” и „ Средиземноморска ” с към 7 евроцента. Оттук нататък е изцяло обикновено и на нашите колонки да има леко нарастване ”, съобщи Светослав Бенчев. Той беше безапелационен, че повишаването не е обвързвано с идните празници и, че летни поскъпвания не съществуват в последните две години.

През последните седмици на интернационалните пазари се вижда стягане най-много поради намека от страна на американската администрация, че ще постанова наказания на компании, които оперират в Иран, а и поради стесняване на шистовия рандеман зад океана. Световните трендове са за повишаване на международния нефт. Потребителите се надяват засилката, която е направил бензинът, да не стигне пика от 2,40 лева, както беше предходната есен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР