Цените на акциите в световен мащаб паднаха днес, след като

...
Цените на акциите в световен мащаб паднаха днес, след като
Коментари Харесай

Акциите поевтиняват заради новите мита между САЩ и Китай

Цените на акциите в международен мащаб паднаха през днешния ден, откакто Съединени американски щати и Китай си постановиха нови мита, засилвайки терзанията на вложителите за закъснение на световния напредък, без явен край за комерсиалната война, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на показателя S&P500 паднаха с 1,06% при започване на търговията. Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI регистрира спад от 0.3% като спадът беше управляван от понижението от 0.5% на хонконгския показател Hang Seng, след антиправителствени митинги. Японският Nikkei изгуби 0.28%.

Китайските акции обаче стопираха мечешката наклонност, откакто показателят CSI300 се увеличи с 1,1% макар ескалацията на комерсиалния спор. Китайският държавен съвет разгласи през днешния ден, че ще усили корекциите в икономическата политика.

Проучване на частния бранш от през днешния ден сподели, че фабричната интензивност ненадейно се е разширила през август, макар че покачването беше непретенциозно и контрастираше с формалните данни, които сочат по-нататъшно стесняване. „ Ясно е, че Пекин е подготвен да поддържа стопанската система посредством фискални тласъци “, сподели Кенджи Хашизуме, старши управител на фондове в Mitsui Sumitomo DS Asset Management в Хонконг.

Вашингтон наложи 15% мито върху разнообразни китайски артикули през вчерашния ден, измежду които обувки, интелигентни часовници и тв приемници, до момента в който Пекин отвърна с нови мита върху щатския лек недопечен нефт. Няколко изследвания предвиждат, че цените ще костват на семействата в Съединени американски щати до 1000 $ годишно, като последният кръг ще засегне забележителен брой потребителски артикули.

Като ответна мярка, Китай стартира да постанова спомагателни цени върху някои артикули от Съединени американски щати за 75 милиарда $. Пекин не посочи цената на стоките, които ще бъдат облагани с по-високи мита от през вчерашния ден.

Въпреки че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че двете страни ще проведат договаряния през септември, има всевъзможни подозрения, че сходни диалози да доведат до пробив. "Засега Тръмп не отстъпва във връзка с митата, като упреква Фед и американските компании за компликациите им по отношение на цените,” споделя Шейн Оливър, старши икономист в AMP, Сидни. „ Предстои дълъг път, възобновяване на доверието ще бъде мъчно ", добави той.

Днес ликвидността на пазарите може да бъде даже по-ограничена от нормалната поради отбелязването на Деня на труда в Съединени американски щати.

Напрежението в Хонконг също нараства, откакто полицията и протестиращите се сблъскаха още веднъж през уикенда. Хиляди протестиращи блокираха пътища и връзки на публичния превоз до летището в Хонконг, а полицията направи няколко ареста, откакто стачкуващи разрушиха камери за видеонаблюдение и лампи с железни стълбове.

Китай, припрян да потуши размириците преди 70-ата годишнина от основаването на Китайската национална република на 1 октомври, упрекна задграничните сили, по-специално Съединени американски щати и Англия, че разпалват вълненията.

Цените на петрола също паднаха в понеделник. Фючърсите на суровия Brent се намалиха с 0,37% до 59,03 $ за барел, до момента в който тези на щатския лек недопечен нефт изгубиха 0.18%, до 55.00 $ за барел.

На валутните пазари доларът леко се намали по отношение на йената до 106.12. Еврото остана съвсем без смяна на равнище от 1.09905 по отношение на $ - близо до двегодишното дъно от 1.0963, достигнато в петък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР