Цените на акциите падат безмилостно в края на годината, но

...
Цените на акциите падат безмилостно в края на годината, но
Коментари Харесай

Акциите на GE се сринаха с 56%, а облигациите с 14% през 2018 г.

Цените на акциите падат безмилостно в края на годината, само че различен основен финансов инструмент на пазара- корпоративният дълг с капиталов клас на Съединени американски щати, изпитва най-лошото си показване от финансовата рецесия насам, написа Reuters.

General Electric търпи загуби и на двата фронта - 126-годишният конгломерат, учреден от Томас Едисон, е претърпял поразителни загуби и отписвания на активи.

Акциите на GE се сринаха с към 56% през 2018 година, което е четвъртият по величина спад в показателя S&P 500 (SPX). При дружествените облигации на GE на стойност 120 милиарда $ не се следи огромен спад, само че скъпите бумаги са огромният проблем за корпоративния дългов бранш на стойност 6 трилиона $.

Облигациите на GE се сринаха с към 14% - монументално едва показване за облигационния пазар. Анализаторите се тормозят, че това може да е сигнал за идващи по-лоши времена за капиталовия клас като цяло. Според показателя Bank of America / Merrill Lynch общата възвръщаемост на бранша за 2018 година е негативна - 2,5%, което е най-големият спад от 2008 година насам.

Американските компании се любуваха на ниските лихвени проценти през последното десетилетие след рецесията, оставяйки задлъжнели до последна степен с към 9,1 трилиона $ дълг, което е съвсем два пъти повече от 4,9 трилиона $ за 2007 година, съгласно Асоциацията на скъпите бумаги и финансовите пазари.

 Ще се трансформира ли корпоративният дълг в новата бомба за американската стопанска система?
Ще се трансформира ли корпоративният дълг в новата бомба за американската стопанска система?

Неговото равнище към този момент доближава 45% от най-голямата стопанска система в света

Сега с последователното стягане на политиката на Федералния запас на лесните пари вложителите премислят тактиката си. Облигациите от десетки някогашни висококачествени емитенти към този момент се търгуват, като че ли към този момент не са капиталов клас.

С повишаването на лихвените проценти " слабите звена ще бъдат разкрити ", споделя Катлийн Гафни, шеф на диверсифициран закрепен приход на Eaton Vance.

След внезапното намаляване на акциите на GE през тази година, дълговото му натоварване в този момент е почти два пъти по-голямо от пазарната му капитализация от 63 милиарда $.

Голяма компания

Дългът на GE не е единствен. Облигации на Ford Motor, AT&T, Kinder Morgan, CVS Health, General Motors и Verizon Communications също се подрежда измежду най-слабо представящите се в края на годината. От 30 те най-зле представящи се, 14 са тройно-B, най-ниската степен на капиталов клас. Дългът на GE е понижен до BBB +, което е единствено три стъпки над боклука, а повече от една трета от облигациите на GE към този момент се търгуват на рейтинг отпадък.

Очаква се облигациите, които най-вероятно ще бъдат намалени до отпадък, ще бъдат измежду най-зле представящите се, когато идващият стопански спад пристигна, съгласно Моника Ериксон, портфолио управител в DoubleLine Capital.

Тя отбелязва, че към 3 трилиона щатски $ облигации от тройно B към този момент са неизплатени, което съставлява почти половината от пазара на капиталовия клас, което е е било единствено към 20 % преди десетилетие.

" Тъй като пазарът на тройното B е на стойност към 3 трилиона $, намирането на купувачи на пазара с висока приход на 1,2 трилиона $ може да се окаже мъчно ", споделя тя. Много мениджъри на фондове са длъжни да държат в портфолиото си единствено дълг с инвестиционнен клас, тъй че може да бъдат принудени да продават с огромни отстъпки, в случай че дългът се намали до отпадък.

В момента пазарът на облигации с рейтинг отпадък възлиза на 1,2 трилиона $. Ако рейтингът на GE бъде намален, единствено тези нейни облигации ще възлизат на към 10% от общия пазар с висока рентабилност.

Не всички тройни B ще бъдат намалени при положение на спад, обаче, " евентуално по-голям % от целия този (инвестиционен клас) ще премине към този високодоходен пазар, в сравнение с в миналото се е случвало, " съгласно Ериксон.

Колко GE претежавате?

Новият основен изпълнителен шеф на GE Лари Кълп се бори да възвърне облагите и да понижи дълга, откакто компанията загуби 22,8 милиарда $ през последното тримесечие, най-много от мъчителното си енергийно звено.

За да събере пари в брой, понижи едно време тлъстия тримесечен дял единствено на стотинка за акция, а Кълп споделя, че GE ще продължи с " спешността " при продажбата на активи.

Тези старания до момента не са съумели до пожънат триумф в очите на притежателите на облигации и на организациите за кредитен рейтинг.

В отговор на искане за коментар, представител на GE уточни изказванията на Кълп в отчета си за приходите за третото тримесечие и в последните изявленията за медиите за проекти за понижаване на дълга.

Облигации на компанията за почти 43 милиарда щатски $ се продават на цени от по-малко от 90 цента, а облигации за 17,5 милиарда $ се продават за по-малко от 80 цента. Най-ниските, на обща стойност от 2 милиарда $, безсрочна облигация, продадена през 2015 година, понастоящем се котира на към 63 цента за $ и в този момент дава рентабилност от 17,5% по отношение на 4,1-процентната купонна ставка.

За съпоставяне, междинните тройни B облигации дават 4.7%, съгласно данните от показателя BAML.

Цената за обезпечаване на облигациите на GE против неплатежоспособност е покрай най-високата стойност след финансовата рецесия. И въпреки всичко най-големият риск, пред който са изправени вложителите на облигации, е невъзможността да продадат дяловете си, в случай че кредитните индикатори на компанията се влошат.

" Имате доста продавачи и няма купувачи ", сподели вложител на дълг на GE, който желае да не бъде назван.

" Всеки получава въпроси от шефа си или от техния клиент, който пита " какъв брой GE притежавате? "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР