Цените на някои основни хранителни продукти в България вече се доближават

Цените на някои основни хранителни продукти в България вече се доближават ...

Цените на млякото и яйцата у нас гонят средните за Европа.


Цените на някои основни хранителни продукти в България вече се доближават до средното за Европа равнище. В същото време алкохолът и цигарите остават най-евтини в целия ЕС. Това сочат данни на Евростат, публикувани в сряда. Цената на млякото, сиренето и яйцата достига 98% от средното за съюза, което поставя България на десето място сред страните членки. С развитието на икономиката, освен заплатите, и цените у нас ще продължават да растат, за да достигнат до средното ниво на тези от ЕС, сочи анализът.

В същото време у нас цените на цигарите и алкохола, заради ниския акциз, са сред най-ниските в съюза. В България за тютюневи изделия се плащат 49% от средното за ЕС, а при алкохола тази цифра е 74%. На другия полюс е Великобритания, където цената на тези продукти е два пъти по-висока от средното за съюза.

Най-скъпи млечни продукти ядат хората в Кипър - със 136% над средното ниво в ЕС. Най-ниска е цената им в Полша - 71% от средното ниво в ЕС.

При хляба и зърнените храни ситуацията в България е по-различна. Цената на този тип продукти е втората най-ниска в ЕС с 62% от средното равнище. По-малко плащат само в Румъния (54%). Данните идват на фона на предложенията за намаляване на ДДС за хляба, както и на други основни храни. Освен у нас и в Румъния, евтин хляб и зърнени култури в ЕС пазаруват в Полша и Чехия. Най-скъпо тези продукти  се продават в Дания - със 152% над средното равнище в ЕС. Висока е цената и в Австрия, Финландия и Швеция.

Българите купуват и второто най-евтино месо в съюза с 64% от средното ниво. Преди страната ни са само Румъния и Полша с 63% от средното равнище на цените в ЕС. Най-висока е цената на месото в Австрия и Люксембург.

Въпреки че статистиката показва, че у нас храните са сравнително евтини, други изследвания на Евростат сочат, че най-голямото перо от разходите на българите е именно за храна.

ИЗНОС

В края на миналата година бе отчетено годишно увеличение с над 13% при износа на български хранителни и земеделски продукти. Само за първите 8 месеца на 2018 г. производството на меса и млечни продукти е нараснало съответно с 10 и 20%, обяви тогавашният ресорен министър Румен Порожанов.

Източник: segabg.com