Цени на петрола спадат във вторник, след като скочиха предния

...
Цени на петрола спадат във вторник, след като скочиха предния
Коментари Харесай

Цената на петрола отново слезе под $65 за барел

Цени на петрола спадат във вторник, откакто скочиха предния ден, провокирани от сигнали за нараснало напрежение в Близкия изток и риск за доставките от Либия и Ирак.

Мартенските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures през днешния ден сутринта се търгуват по $64,56 за барел, което е Щатски долар 0,64 (0,55%) по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В понеделник тези договори нарастнаха с Щатски долар 0,35 (0,54%), до Щатски долар 65,20 за барел.

Фючърсите за американския пример WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) в това време поевтиняват с $0,45, до 58,09 $ за барел. В понеделник WTI не се търгува, защото в Съединени американски щати не бе работен ден поради Деня на Мартин Лутър Кинг.

Поскъпването в понеделник бе подхранвано от прекъсването на производството в Ирак на находишето Ал-Адаб на фона на ескалация на всеобщите митинги в страната. Добивът на нефт от находището, създаването на което бе осъществено от китайската CNPC, е към 70 хиляди барела на денонощие. Друго иракско нефтено поле, Бадра, също е застрашено от прекъсване на производството, осведоми Bloomberg.

Междувременно производството на нефт в Либия падна с към 800 хиляди барела дневно вследствие на блокадата на пристанищата за експорт от последователите на Либийската национална войска (LNA) на Халифа Хафтар.

Миналата седмица Международната организация по енергетика (IEA) удостовери прогнозата си за напредък на доставките на нефт от страни, които не са членки на ОПЕК през 2020 година, с 2,1 милиона барела на денонощие. IEA също означи остатък от ресурси на международния пазар и нарастване на добива на американски шистов петрол. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР