Ценете водата си. Това послание отправя един арабски шейх. Той

...
Ценете водата си. Това послание отправя един арабски шейх. Той
Коментари Харесай

Шейх Рашид ал Лийм в "Роуминг": Когато водата е по-ценна от златото

Ценете водата си. Това обръщение насочва един арабски шейх. Той ръководи водните запаси и електрическите мощности на емирство Шарджа - третото по величина в Обединените арабски емирства. Рашид ал Лийм е създател на 3 книги, неведнъж награждаван за приноса си по тази причина да има вода и ток, там където е мъчно това да се случи.

Снимка: btvnovinite.bg
Обединените арабски емирства са обединяване от седем емирства, ръководени от седем емири. Най-големите са Абу Даби и Дубай. На трето място е Шаржа. Mясто, където ценят водата изключително мощно. Защото е имало времена, когато тя е била по-скъпа от петрола. Язовири няма. Подземни находища - няма. Рашид Ал Лийм дава отговор за водоснабдяването на над 1 милион души. Разказва, че когато е бил дете обстановката по тези земи е била трагична.
Вадят рибата от язовир „ Студена “ най-рано през март Реакцията на управляващите е закъсняла, считат от Централната рибно-опазваща организация
" Много тежко беше. Сега съм на 52 години, и когато бях дете единственият източник на вода бяха подземни води. Но преди нямаше такова население, хората живееха в дребни обитаеми места, в дребни племена на места, само че водата беше доста нищожна. Затова и хората внимаваха по какъв начин я употребяват. Ценяха я доста повече, тъй като знаеха, че количеството и е доста лимитирано. Внимаваха повече.

Сега, за жалост, нещата се променят внезапно, тъй като хората одобряват водата за даденост, даже страните, които имат толкоз доста вода! Бях в Европа, в Белгия, след края на лятото, изнасях лекция в един университет и ми споделиха, че, предишното лято, държавното управление е трябвало да разпише строги правила и ограничи използването за напояване на градини и миене на колите, тъй като лятото е било тежко, температурите доста високи и незадоволително вода, тъй че не могат да продължат с естествения си метод на живот.

Приемаме нещата за даденост, а когато пристигна времето, нещата идват стремително и не може да свръхпотребяваш вода. Това е и нашето обръщение, молим Ви да го уважите ", съобщи Рашид ал Лийм в " Роуминг " в предаването " 120 минути ".
Снабдяват Перник с вода от язовир " Белмекен " (ОБЗОР) Предвижда се да бъде построен нов тръбопровод, за който са обезпечени 25 милиона лв.
С течение на годините, популацията се увеличавало. Пристигали и десетки хиляди чужденци, които почнали да работят в района. Градовете ставали все по-големи, а потребността от вода все по-належаща. Тогава шейховете погледнали към морето...

Сигурен съм, че като видят мащабите на това, което се случва тук, доста хора се чудят от кое място се снабдявате с вода, какъв брой електричество е належащо, с цел да се зареждат всички тези мегаполиси?

Много забавен въпрос! Водата е живот, тя е нужда, с цел да бъде устойчива която и да е нация, с цел да бъдат щастливи хората, това е съществена нужда за всички хора. Тук, в Шарджа, се доставяме с вода от два източника, главният е морето. Както знаете сме благословени да бъдем на брега на морето, тъй като земите ни нямат задоволително вода, че да можем да я употребяваме. Около 80 % от водата в Шарджа идва от крайбрежието, от комплекс за обезсоляване.

Снимка: btvnovinite.bg
Тоест идва от морето?

Да, 80% от морето и 20% от почвата. Почвата няма доста, тъй като нямаме доста превалявания. Затова измислихме положителни, новаторски хрумвания по какъв начин да използваме морето, с цел да произвеждаме вода.

Как го вършиме?

Правим го посредством две системи, посредством термална, флаш система и посредством противоположна осмоза. Много механически термини, само че взимаш морска вода, тя минава през процеса и получаваш питейна вода, годна за прилагане. Много е забавно.

Обезсоляването е развой, при който за секунди солената морска вода се трансформира в питейна. Тя пътува от комплекса за обезсоляване по комплицирана ВиК мрежа до големи резервоари и помпени станции. След това поема към водопроводите за приложимост.

" Зависи от потребления развой, той може да се усъвършенства от ден на ден и повече – това е хубавото. Една от поуките, които хората могат да си извлекат от това, е по какъв начин страните с такава оскъдица, можем да посрещнем хора от над 200 разнообразни националности живущи тук. Знаете, в случай че няма добра вода, това е неприятна вест, тъй като качествената вода е съществена нужда на всеки човек.

Сутрин се събуждаш и искаш банята, в която отиваш, да има чиста вода, с цел да се измиеш, когато отидеш до хладилника да вземеш чиста вода и да става за човешко прилагане. Ако това главно нещо го няма, никой в никакъв случай няма да пристигна. Така че с цел да имаме 200 разнообразни националности, живущи в ОАЕ в мир, естетика и обич, една от главните потребности е вода ", показва Рашид ал Алийм.

Снимка: btvnovinite.bg
Италианският колос " Салини Импрежило " седи зад най-голямата станция за обезсоляване в света - Джебел Али М. Тя трансформира морската вода в питейна за хилядите туристи на Дубай.

Процесът за Шаржа е обвързван и с " противоположна осмоза " в мега-станции като " Фуджайра 2 ". Този развой е обвързван с поетапно пречистване на водата, пречистване на филтрите и наподобява много комплицирано.

А най-интересното е, че в богатите на петрол и газ емирства, откакто погледнаха към водата в морето, в този момент насочат взор към лъчите на слънцето.

" Имаме диверсифицирани източници, използваме течно гориво, дизел, както и природен газ. И отново, популярност Богу (алхамд лилах), тази страна е благословена с доста газ, доста петрол. А към този момент използваме и слънчеви системи – и още веднъж сме благословени с директна слънчева светлина. Има доста новаторски хрумвания, доста реформаторски стартъп-и и доста дребни и междинни предприятия започнаха да се насочват към прелестните неща, а точно слънчевите панели, нищо чудно, като пътувате из ОАЕ, където и да отидете, да виждате на покривите слънчевите бойлери, улични лампи, захранвани от слънчеви системи, има и някои електроцентрали, които се зареждат напълно от слънчеви системи като в Абу Даби и Дубай. Много се гордеем, че в действителност се възползваме от безплатната сила, наречена слънце " отбелязва Рашид ал Лийм.

Споменахте слънцето. Много забавно е дали ви харесва концепцията за електрическите автомобили като " Тесла " и други сходни, тъй като ще намалее търсенето на петрол?

Непряко, тъй като от къде ще се зареждат колите? От електроцентрали. Там отново се гори петрол. Но електрическият автомобил ще усъвършенства околната среда, на която ние с Вас се радваме в града, тъй като няма да има толкоз доста въглероден диоксид. Може да не се усеща доста тук, само че има някои градове по света, в които употребяват безполезен източник за горене на течно гориво за задвижване на мотора и изхвърлят доста газове в атмосферата. Та даже разхождайки се усещате лицето и облеклата почерняват, замирисват. Много тъпо. Така че в случай че може, въпреки и постепенно, да се насочим към електрическите автомобили, ще може със страхотна дихателна система да се разхождаме в градове с прелестен въздух.

Зад тези думи седят милиарди долари. Те трансформират морската вода в питейна в богатите емирства и целия Залив. Тази технология към този момент чака зелена светлина за Калифорния и някои елементи на Испания. Но до този миг тя е налична единствено за тези, които могат да си я разрешат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР