Цената за осемте изтребителя F-16 (Ф-16) е 2,2 милиарда лева.

...
Цената за осемте изтребителя F-16 (Ф-16) е 2,2 милиарда лева.
Коментари Харесай

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Цената за осемте изтребителя F-16 (Ф-16) е 2,2 милиарда лв.. Това разгласи в Брюксел пред публицисти министър председателят Бойко Борисов.

България ще контракти нов държавен дълг до 1 милиарда лв., с цел да закупи изтребителите. Това заяви заместник-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ, към момента не е конкретизиран размерът на сумата, която ще бъде издадена.

Предвижда се и актуализация на държавния бюджет до юли поради този нов дълг. Причината е, че към този миг договорката не е била разчетена от фиска.

Припомняме, на 16 януари 2019 година депутатите гласоподаваха мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 година бе открит завода, където биха били издигнати военните самолети за България.

След като българска делегация отпътува за Съединени американски щати министър Каракачанов изясни, че България може да каже " не " на договорката. По-късно той съобщи, че 1.8 милиарда лева е единствено рамката на съглашението.

След това от военното министерство оповестиха, че Американският конгрес е одобрил договорката.

На 17 юни от посолството на Съединени американски щати в България оповестиха, че са внесли предлагането за осем изтребителя Ф-16 в Министерството на защитата.

По-късно президентът Румен Радев изиска държавното управление да даде гаранцииза бойните благоприятни условия на офертата за този вид изтребител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР