Цената на златото се приближава към най-голямото си повишение за

...
Цената на златото се приближава към най-голямото си повишение за
Коментари Харесай

Цената на златото се движи към най-голямото си поскъпване от години

Цената на златото се доближава към най-голямото си покачване за 1 седмица за последните 12 години, оповестява Bloomberg. В ранния следобяд днес цената на златото бeше 1619,01 $ за тройунция.

Заедно с нея нарастват и стойностите на рискови капитали като акциите, след огромните финансовите тласъци на държавните управления за стимулиране на бизнеса и стопанските системи, наранени от ковид. В момента вложителите търсят сигурни убежища от вредите, нанесени върху стопанската система от пандемията. 

Интересът към златото обаче се покачва в миг, когато веригите за доставки са нарушени, а редица полети са анулирани. Това попречва опцията на продавачите да доставят физически метала.

„ Новините към пандемията усилиха терзанията за опциите за пазаруване и доставка на физическо злато “, споделят от RBC Capital Markets. Според тях тези опасения в доста връзки са оправдани, само че е допустимо да се породят и по-обширни проблеми по цялата верига на доставките, обвързвана със скъпия метал.

Ключовите играчи на международния пазар работят по улеснението на физическите доставки, въпреки че доста търговци на кюлчета и монети оповестяват, че нямат наличност.

Освен това единствената рафинерия за злато на африканския континент - Rand Refinery Ltd. в Южна Африка, спря да доставя кюлчета до Лондон заради прекъсването на комерсиалните полети.

Други съществени благородни метали също регистрираха повищения в пазарните си стойности през тази седмица: цената на среброто се увеличи с 15%, платината се повиши с 22%, а паладият скочи с 46%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР