Цената на златото премина към понижение в петък, след като

...
Цената на златото премина към понижение в петък, след като
Коментари Харесай

Злато тръгна надолу, след поскъпване четири месеца поред

Цената на златото мина към намаляване в петък, откакто растеше пет търговски сесии подред. В хода на търговията през този интервал цената на скъпия метал доближи оптимално от май 2018 година равнище.

Днес сутринта априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поевтиняха с 2,95 $, или 0,22%, до 1322,25 $ за тройунция.

Цената на мартенските фючърси за среброто спадна с 0,8% — до 15,943 $ за унция.

В петък на пазара на жълтия метал се вижда промяна след нескончаем растеж на котировките. Разпродажбите на безвредния актив, какъвто е златото, се поддържат от възобновяване на риск апетита у вложителите, демонстрират данните от тържищата в Азия и Съединени американски щати.

Преди това, през януари златото поскъпваше за четвърти месец подред. Позитивно въздействие върху неговите котировки в последните дни на месеца изиграха решенията от първото за годината съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати

Председателят на Фед, Джеръм Пауел, на конференция удостовери сигналите, че регулаторът евентуално ще приключи актуалният цикъл на повдигане на лихвите, а не просто ще направи къса пауза. Пазарите през последните седмици не чакаха повишаване на кредитирането до края на годината и изявлението на Пауел единствено укрепи увереността на вложителите, отбелязва MarketWatch.

Най-активно търгуващия се на американската борса априлски договор за злато в четвъртък нарастна с 1,5% - до $1325,2 за унция. Така се оформи покачване в цената на златото през януари от 3,3%.

Според плановете на World Gold Council (WGC), международното търсене на злато през 2018. е повишено с 4% - до 4,345 хиляди тона. В това число централните банки са купил 651,5 тона, което е оптимално количество за последните 50 години.

" Централните банки купуват злато, с цел да поддържат валутите ", отбелязва ръководещият шеф на RBC Wealth Management Джордж Геро. По неговите думи скъпоценният метал се " конвертира във всяка валута, него го предпочетат тези, които се боят от инфлация, от обезценяване на валутите и от отрицателните заглавия в новините ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР