Цената на златото е на път да отбележи най-голямото си

...
Цената на златото е на път да отбележи най-голямото си
Коментари Харесай

Цената на златото се срина, такава не е била от години

Цената на златото е на път да означи най-голямото си седмично намаляване от три години насам. То е породено от напредъкът в комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Китай, който понижи търсенето на така наречен активи „ убежища “, като златото, написа economic.bg

Ценният металът поевтинява с 3,7% през тази седмица, което бележи най-големия спад от ноември 2016 година насам. Освен от удобното развиване на връзките сред Пекин и Вашингтон, тази седмица вниманието на вложителите беше привлечено и от някои признаци на стабилизация в международната стопанска система.

Други благородни метали също означиха намаления в цените си. Среброто да вземем за пример загуби 7,6% от цената си.

През тази година цените на златото се повишаваха освен от комерсиалните разногласия, само че и от понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас и увеличеното търсене от страна на вложителите и централните банки.

Сега наподобява, че тези три фактора стартират да изчезват. Двете най-големи стопански системи в света са все по-близко до анулация на митата като част от предстоящата комерсиална договорка сред тях. В същото време централната банка на Съединени американски щати неотдавна уточни, че намаляването на лихвите за трети път тази година към този момент е задоволително за стопанската система.

Златото остава напрегнат и в петък. Към 15:25 ч. българско време цената на скъпия метал бележи спад 0,66% до равнище от 1461,54 $ за тройунция, след регистрирано намаляване от 1,5% в четвъртък.

„ Основният мотор за слабостта на златото е увеличението на оптимизма във връзка с комерсиалните вероятности “, споделя Джон Шарма, икономист от National Australia Bank Ltd. „ Все отново би трябвало да се помни, че комерсиалната договорка към момента не е подписана “, добавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР