Цената на земеделската земя във Великобритания е спаднала през последните

...
Цената на земеделската земя във Великобритания е спаднала през последните
Коментари Харесай

Колко струва земеделската земя във Великобритания?

Цената на земеделската земя във Англия е спаднала през последните 12 месеца, само че цената й остава с 10% над равнището от преди 5 години. Това демонстрират данни на консултантската компания Carter Jonas, представени от електронното издание FarmingUK.

Средната цена на акър (около 4 дка, бел. ред.) обработваема земя е намаляла до 8564 паунда през третото тримесечие на 2019 година - с 1,2% под равнищата от второто тримесечие и с 4,7% под тези от третото тримесечие на 2018 година.

При пасищата се регистрира известно повишаване от 0,8% на тримесечна база до 6831 лири за акър, само че на годишна база цените са приблизително с 0,2% под тези от третото тримесечие на предходната година.
 Каква е цената на земеделската земя и рентата в България
Каква е цената на земеделската земя и рентата в България

Данни на националната статистика за 2018 година

От началото на 2019 година до края на септември на пазара са препоръчани публично за продажба 83 хиляди акра земеделска земя - с 40% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

От Carter Jonas предвиждат, че до края на годината индикаторът ще доближи 110 хиляди акра, което е много под най-ниския резултат, регистриран през 2014 година.

Картината обаче може да се промени фрапантно след излизането на Англия от състава на Европейския съюз на 31 октомври, разяснява sinor.bg.

" Трудно е да се каже по какъв начин ще реагира пазарът, когато напуснем Европейски Съюз на 31 октомври със или без съглашение, тъй че нашата прогноза може да се промени в забележителна степен. Несигурността води до въздържаност у част от купувачите да подхващат огромни финансови вложения, само че не липсват и стимулирани персони. Ограниченото предложение на земеделска земя пък стабилизира цената й ", споделя Андрю Фолоус, шеф на отдела за селските територии в консултантската компания.
 С какъв брой нарастна земеделската земя за 10 години?
С какъв брой нарастна земеделската земя за 10 години?

Инвестицията в подобен актив е донесла рентабилност от 12%

Цените на земеделската земя зависят от местоположението, само че имоти с комфортен достъп и активи с спомагателни източници на приход не престават да бъдат търсени и притеглят мощен интерес, споделя специалистът.

" След разхлабването на разпоредбите за смяна на предназначението преобразяването на стопанските здания в жилищни, служебни, промишлени и даже енергодобиващи това се оказа прелъстителен метод за приемане на спомагателни доходи в интервал на неустановеност ", разяснява Фолоус.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР