Цената на застраховката срещу аржентински държавен фалит отново скочи във

...
Цената на застраховката срещу аржентински държавен фалит отново скочи във
Коментари Харесай

Шансът Аржентина да фалира нарасна до 72%


Цената на застраховката против аржентински държавен банкрут още веднъж скочи във вторник, защото вложителите не престават реагират отрицателно на тежкото проваляне на президента Маурисио Макри на извършените през уикенда първоначални избори в страната, оповестява Ройтерс, съобщи БНР.

5-годишни CDS бумаги (Credit Defalut Swaps - суапове за кредитно неизпълнение) на Аржентина, или цената на застраховката против банкрут във връзка с притежавания от вложители аржентински държавен дълг, нарастват през днешния ден мощно до 2116 пункта, надвишавайки в допълнение достигнатия в понеделник петгодишен връх от 1994 базисни пункта, съгласно данни на организация IHS Markit. Само в границите на вчерашната търговия 5-годишни CDS скочиха с близо 1000 пункта.

Това значи, че през днешния ден гаранцията/застраховката за петгодишен аржентински дълг на стойност 10 млн. $ към този момент доближи 2,116 млн. $ по отношение на 1,994 млн. $ в понеделник.

Изчисленията на организация IHS Markit демонстрират, че настоящото равнището на цените на 5-годишните CDS значи, че вероятността от държавен банкрут на Аржентина (просрочване на външните отговорности на страната) в границите на идващите пет години е повишен до над 72%.

Това е реалност, макар че във вторник има индикации за стабилизация на аржентинските държавни облигации и акции, както и на аржентинското песо след вчерашните брутални разпродажби на финансовите пазари в латиноамериканската страна.

Цените на всичките деноминирани в долари дългови бумаги на Аржентина с падежи сред 2021-а до 100-годишните бумаги с падеж през 2117-а година нараства внимателно с 0,5 американски цента.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР