Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилите продължава ударно

...
Цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилите продължава ударно
Коментари Харесай

Само за година - Гражданска отговорност е поскъпнала с 25%

Цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " за колите продължава стремително да пораства, като при множеството компании цената е с над 25% по-висока спрямо предходната година, за еднакъв автомобил, който не е взел участие в катастрофи. Увеличението надвишава доста утежнението на полиците от приблизително 12 лв., въведено при започване на февруари, когато на застрахователните компании бе наложена спомагателна такса поради " Зелена карта " . По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко пъти са завишавали цените, оповестява в. Сега.
Най-голямо е повдигането на цените в столицата, която е и най-рисковият за шофиране град. То стартира от 20-30 и надвишава 50 лв.. Продължават стремително да порастват и сумите, които Гаранционният фонд заплаща за вреди в чужбина, породени от коли с българска регистрация без " Гражданска отговорност " или с полици, които имат ниско покритие на фона на огромните компенсации, които се присъждат. От началото на тази година парите, които фондът би трябвало да заплати поради злополуки в други страни, са се нараснали с към 20%, оповестиха източници от фонда. Сериозно нарастват и компенсациите, които се присъждат в България, изясняват застрахователни брокери. Това е и една от аргументите застрахователните компании, които дълго време задържаха цените на полиците поради огромната конкуренция, в този момент всеобщо да подвигат наградите, които би трябвало да заплащат водачите. " По наши наблюдения най-сериозно повишаване има при наложителната застраховка за товарните коли, най-много при влекачите ", обявиха от " Брокерс инс ". Основно това се дължало на огромните компенсации по " Зелена карта " за ПТП отвън България. За останалите типове коли не се следило толкоз отчетливо повишаване след февруари.
От началото на февруари навсякъде наложителната застраховка " Гражданска отговорност " бе повишена приблизително с 12 лева, защото Националното бюро " Зелена карта " наложи нова такса на застрахователите. Това е институцията, която заплаща компенсации, в случай че българи без " Гражданска отговорност " причинят вреди в чужбина. Допълнителните отчисления отиват в специфичен фонд и служат като банкова гаранция против неплащането на вреди в чужбина. Създаването на фонда е по решение на Международния съвет на бюрата " Зелена карта ". Заради зачестилите случаи на неточни български застрахователи, които бавят или не могат да платят вредите, всички компании бяха принудени да внесат през март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на процедура се заплащат от крайните консуматори. Поскъпването тогава варираше от 11 до 18 лв. за лавица при другите компании.
Поради своята задължителност, т.е. повсеместност, " Гражданска отговорност " е застраховката, по която има най-вече искания и надлежно се заплащат най-високи компенсации. Като цяло застрахователните компании през предходната година са изплатили към 407 млн. лева при 370 млн. лева през 2016 година, демонстрират данни на КФН. Ръстът се дължи на първо място на нарастването на сумите, които съдилищата присъждат като компенсации, обясниха от Асоциацията на българските застрахователи. Всяка година юристите по делата внасяли искове за все по-големи суми. Освен това от чужбина дошли в пъти по-големи искове за породени от български водачи пътни злополуки.
Една от забележките след осъществената през 2017 година инспекция на целия финансов бранш у нас от МВФ (т.нар. FSAP) бе за занижените застрахователни награди, и по-точно тези по " Гражданска отговорност ". По данни от началото на годината междинната награда по тази застраховка е 187 лева, което, съгласно МВФ, е ниска сума. КФН е поръчала разбор на Световната банка за размера на тази застраховка и дали той е задоволителен, с цел да покрие рисковете. Не е известно дали подобен разбор към този момент е изработен и дали са подхванати някакви ограничения.
Още по-неприятно е, че прословутата система " бонус-малус ", която е предопределена да насърчава положителните водачи и да санкционира тези, които предизвикват катастрофи, надали ще проработи и тази година, както бе дадено. " Към момента към момента не е показан окончателният отчет ", дадоха отговор от Гаранционния фонд на въпрос на в. " Сега " по кое време най-сетне ще бъде подготвена методиката на определения преди година и половина за задачата съветник - гръцкото поделение на E&Y.
Оферти и награди

Всяка застрахователна компания си води лична статистика и методика за установяване на " Гражданска отговорност ". Затова за еднакъв модел автомобил, при една и съща кубатура, има много разнообразни предложения. Често обаче, когато има смесен артикул - " Каско " и " Гражданска отговорност ", се употребяват отстъпки и по двата продукта.
Премиите се дефинират въз основата на няколко критерия, всеки от които дава визия за размера на риска. Важни са възрастта и шофьорските привички на притежателя на автомобила. Много застрахователни компании желаят 25 - 30% по-висока награда, когато притежателят е под 25 година Някои застрахователи вършат отстъпки за по-голям стаж, а други поставят надбавки за по-неопитни водачи. Предизвиканите ПТП водят до значително завишение на застрахователната награда, само че на процедура съвсем няма осигурител, който да е понижил застраховката при подновяването й, даже клиентът да е безупречен водач.
Много зависи и къде е записана колата. Заради многото коли и тежкия трафик софиянци заплащат скъпо. Видът и характерностите на моторното транспортно средство е може би най-значимият фактор. Това е по този начин, защото цените на вредите при злополука зависят от размера, мощността и габаритите на возилото. По-мощните коли предизвикват по-често и по-големи провали. Използването на МПС за транспорт на рискови товари, надпревари, отдаване чартърен или таксиметрови услуги съставлява по-висок риск, което води до по-висока застрахователна награда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР