Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви

...
Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви
Коментари Харесай

Водата в Перник няма да поскъпва, обеща министърът на икономиката

Цената на водата в Перник няма да се усилва, съобщи в Перник министърът на стопанската система Емил Караниколов, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че на следващия ден локалното ВиК-дружество ще излезе със мнение, че няма да подпише повишаването на цената на водата.

От 1 януари могат да се ползват новите цени на водата в 24 области в България. Само в една има поевтиняване - Разград. Предвиденото повишаване от Комисията за енергийно и водна контролиране за Перник е 3.7% за кубик, само че финалното решение се взима от локалното ВиК-дружество.

" Не може в спешно състояние, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа, съобщи Караниколов. Той добави също, че се приготвя нов график на водния режим. При въвеждането на режима на 18 ноември жителите на града имаха вода по 10 часа дневно, а от 20 декември тя се пуска единствено за осем часа.

Притокът в язовир " Студена " е повишен с 20 л/сек. вследствие на снеготопенето и подхванатите ограничения, заяви още министърът. По думите му наличният размер на водоема се резервира 2.6 млн. куб.м.

Имахме няколко плана, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, само че все още специалистите от " В и К " ни предизвестяват, че при такива дейности ще създадем замътяване, разяснява Караниколов. Той заяви също, че е взето решение на 10 местоположения по река Струма към Перник да се създадат сондажи. Те ще се употребяват при положение на нужда за доставка на вода.

Вероятно на следващия ден, или вдруги ден, ще се направи разбор за 48 часа на водосбора от пещерни извори. " Ще проследим за какъв брой време ще се възвърне водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкоз бързо, колкото чакаме, ще можем да предприемем по-мащабни дейности ", уточни Караниколов.

Министърът на стопанската система, дружно със зам-регионалният министър Николай Нанков са командировани в Перник с предписание на премиера. Те би трябвало да наблюдават по какъв начин се ползват признатите от държавното управление ограничения, който за момента плануват разпределяне на 35 млн. за възстановяване на обстановката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (71)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР