Цената на водата скача от 1-и януари в 14 български

...
Цената на водата скача от 1-и януари в 14 български
Коментари Харесай

Протести в столицата заради обявеното поскъпване на водата

Цената на водата скача от 1-и януари в 14 български града, реши дефинитивно Комисията на енергийно и водно контролиране на закрито съвещание през днешния ден. Поскъпването провокира митинг, проведен от Българска социалистическа партия, който блокира за час центъра на столицата. От левицата желаеха оставката на премиера.

 © Българска телеграфна агенция / Цветомир Петров
Промените са минимални, след деситична запетая, което не трансформира картината на шоковото повишаване, заложено в плана от 30 ноември.

Най-много то е в Ямбол с 20%, Враца - с 13%, София - с малко над 9%, Бургас с над 8%.

Очакваното решение на регулатора провокира митинг през днешния ден пред КЕВР, проведен от Българска социалистическа партия. Той докара до блокиране на „ Донкуков “ от гневни жители, последва мятане на яйца по постройката на регулатора. След това прорасна в шествие, което приключи под прозорците на премиера. Там водачът на Българска социалистическа партия изиска оставката му.

Протестираха социалисти в Шумен и Кърджали.
 © Българска национална телевизия
Реакцията на ръководещите. Регионалният министър Николай Нанков съобщи в Парламента, че през януари ще са подготвени ограничения за компенсиране на енергийно най-бедните. А депутати от ГЕРБ упрекнаха левицата, че посредством митинга упражняват политически напън върху самостоятелния орган КЕВР.
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия: Независимата комисия за енергийно и водно контролиране е самостоятелна единствено от народа си, само че е подвластна от монополисти и концесионери.
Българска национална телевизия: Какво съответно желаете да кажете в този момент, в този момента на премиера?
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия: Да си дава оставката. Искаме му я поради цялостната политика - обществена, икономическа, всичко, по което към този момент сме говорили, вие го знаете и по тази причина на 17 януари ще имат избор на съмнение. Валентин Николов, ръководител на подкомисията за наблюдаване на КЕВР и народен представител от ГЕРБ: Как мога сега да дефинира дейностите на Българска социалистическа партия? Мога да ги дефинира като политически цинизъм. Когато приказват, че нямаме промени в държавното управление, ето по какъв начин те постъпват с една промяна, която те са дали своят вот, като водна тактика. Николай Нанков, министър на районното развиване: Ние ще бъдем и държавното управление, което ще вкара обществените помощи за обществено уязвимите групи, най-бедните български жители, когато приказваме за водни количества и водна услуга. Така наречените водни помощи по правилото на енергийните.  © Цветомир Петров / Българска телеграфна агенция
Всяко едно ВиК сдружение има предпазени пред КЕВР петгодишни бизнес проекти. Задача на КЕВР е да ревизира до какъв брой написаните там проекти се съблюдават и в случай че комисарите открият разминаване сред посочените параметри и действителните средства, изразходени за рационализация на ВиК системите, тогава регулаторът има право да преразгледа цените на водата.

Но това не може да стане по-рано от третата година след старта на тези бизнес проекти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР