Цената на водата ще скочи. КЕВР в момента е в

...
Цената на водата ще скочи. КЕВР в момента е в
Коментари Харесай

Извънредно! КЕВР вдига цената на водата, ето колко ще плащаме от новата година


Цената на водата ще скочи. КЕВР сега е в развой на разискване на предложение на нарастване в 14 обитаеми места. В някои от тях се чака то да е фрапантно като в Ямбол където то ще е 20%. Това породи напрежение и митинги. Омбудсманът Мая Манолова показва подготвеност да нападна решенията на КЕВР пред съда. Според нея регулаторът употребява методика и критерии, които са в интерес на ВиК сдруженията, а не на жителите.

" От 2017 година стартира новия 5-годишен регулаторен интервал, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни проекти и оферти за цени. Тези бизнес проекти минават през едно много съществено решето в Комисията. Двустепенно е равнището на надзор - преди всичко в администрацията има много сериозна работна група.  Това съобщи Ивайло Касчиев, дирекор на Дирекция " ВиК услуги " в КЕВР пред Българска национална телевизия.

Касчиев изясни, че цените в Ямбол са от 2012 година и цената на услугата там ще се увеличи и поради новата услуга по филтриране на отпадъчните води.
В София 10% нарастване на водата има поради 5-годишния бизнес проект на Софийска вода, изясни Кашчиев.
От 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно контролиране планува с най-голям % да се усили цената на водата в област Ямбол. След смяната през декември в този момент е планувано да се увеличи с нови 20%. Новата цена е заложена в бизнес проекта на водоснабадителното сдружение, направен за пет годишен интервал и следва да бъде одобрена с решение на ДКЕВР. 

В Ямболска област преди десетина дни цената на водата беше изменена с решение на ДКЕВР от 1.63 на 1.97 лева без Данък добавена стойност. Предстои ново нарастване с още 20% от януари.
" Когато влезе цената за 2018 година към цената на общата услуга ще се прибави филтриране и тези 31-2 стотинки, които вземат участие в общата цена и по тази причина се получава този огромен % ", сподели от своя страна Инж. Стоян Радев, шеф на ВиК Ямбол.
Всъщност през 2018 година в Ямбол цената на водата няма да се разграничава доста от тази, платена през декевмври поради към момента неизградената пречиствателна станция изясни инж. Радев.

" Няма да заплащат хората тази услуга. Те ще я заплащат едвам тогава когато влезе в деяние пречиствателната станция и ни бъде предадена за употреба ", добави още инж. Радев.
Хората обаче са недоволни с изключение на от високата цена и от честото прекъсване на водата поради повреди. По думите им водата стопира всеки ден, толкоз е нечиста, че става само за готвене и то, в случай че е предходна през филтър.
Честите повреди и приключването на огромно количество вода са поради остарелия тръбопровод. Според инж. Радев обаче от време на време огромните загуби не значат огромни разноски.

" За да има ниски загуби на вода, би трябвало да има огромни вложения, което значи висока цена ", сподели още инж. Радев.
В последна сметка цената на водата в област Ямбол фрапантно ще се увеличи след построяването и стартиране в деяние на Пречиствателната станция. Тогава се чака и по-високо кочество на предлаганата услуга.

Пик

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР