Цената на водата ще скочи. КЕВР в момента е в

...
Цената на водата ще скочи. КЕВР в момента е в
Коментари Харесай

С колко ще са по-солени сметките за вода от Нова година?

Цената на водата ще скочи. КЕВР сега е в развой на разискване на предложение на нарастване в 14 обитаеми места. В някои от тях се чака то да е фрапантно като в Ямбол където то ще е 20%. Това породи напрежение и митинги. Омбудсманът Мая Манолова показва подготвеност да нападна решенията на КЕВР пред съда. Според нея регулаторът употребява методика и критерии, които са в интерес на ВиК сдруженията, а не на жителите. Темата разяснява в студиото на " Денят стартира " Ивайло Касчиев, шеф на Дирекция " ВиК услуги " в енергийния регулатор.

  Ивайло Касчиев, шеф на Дирекция " ВиК услуги " в КЕВР: От 2017 година стартира новия 5-годишен регулаторен интервал, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни проекти и оферти за цени. Тези бизнес проекти минават през едно много съществено решето в комисията. Двустепенно е равнището на надзор - преди всичко в администрацията има много сериозна работна група.

 Ново повишаване на водата в 14 града се задава от Нова година Ново повишаване на водата в 14 града се задава от Нова година
Престоящото повишаването на водата в 14 града у нас от началото на идната година прегледа Комисията за енергийно и водно контролиране. Повишението е...

От 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно контролиране планува с най-голям % да се усили цената на водата в област Ямбол. След смяната през декември в този момент е планувано да се увеличи с нови 20%. Новата цена е заложена в бизнес проекта на водоснабадителното сдружение, направен за пет годишен интервал и следва да бъде одобрена с решение на ДКЕВР. Касчиев изясни, че цените в Ямбол да вземем за пример са от 2012 година и цената на услугата там ще се увеличи и поради новата услуга по филтриране на отпадъчните води. В София 10% нарастване на водата има поради 5-годишния бизнес проект на " Софийска вода ", изясни още Ивайло Касчиев.

В Ямболска област преди десетина дни цената на водата беше изменена с решение на ДКЕВР от 1.63 на 1.97 лева без Данък добавена стойност. Предстои ново нарастване с още 20% от януари.
Инж. Стоян Радев, шеф на ВиК, Ямбол: Когато влезе цената за 2018 година към цената на общата услуга ще се прибави филтриране и тези 31-2 стотинки, които вземат участие в общата цена и по тази причина се получава този огромен %.Петър Пеев: Не съм склонен и аз ще стачкувам.Петър Стоянов: Хората нямат пари за такова нещо в допълнение да се дават, освен за водата.Минка Маринова: Тя така и така беше скъпичка водата в Ямбол.Димитрина Камбурова, с. Калчево: Даже тази сума, която даваме е доста, не съм удовлетворена.
Всъщност през 2018 година в Ямбол цената на водата няма да се разграничава доста от тази, платена през декевмври поради към момента неизградената пречиствателна станция изясни инж. Радев.
Инж. Стоян Радев, шеф на ВиК, Ямбол: Няма да заплащат хората тази услуга. Те ще я заплащат едвам тогава когато влезе в деяние пречиствателната станция и ни бъде предадена за употреба.
Хората обаче са недоволни с изключение на от високата цена и от честото прекъсване на водата поради повреди.

Минка Маринова: Всеки ден спряна водата и все батак тече. Купуваме вода, принудихме се. Дъщеря ми ми купи такава кана с филтър. През филтъра е предходна и тогава я употребявам за готвене. Остава единствено прането.Стойка Господинова: Ден през ден стопира и като текне течат кубици черна вода.Петър Стоянов: Има доста повреди, стопира се непрекъснато, като я пуснат се пълнят с мръсотии перални, бойлери. Докато не се създадат ремонтите в целия град няма да се промени нищо.
Честите повреди и приключването на огромно количество вода са поради остарелия тръбопровод. Според инж. Радев обаче от време на време огромните загуби не значат огромни разноски.
Инж. Стоян Радев, шеф на ВиК, Ямбол: За да има ниски загуби на вода, би трябвало да има огромни вложения, което значи висока цена.
В последна сметка цената на водата в област Ямбол фрапантно ще се увеличи след построяването и стартиране в деяние на Пречиствателната станция. Тогава се чака и по-високо кочество на предлаганата услуга.
 В Сливен излязоха на митинг против повишаването на водата В Сливен излязоха на митинг против повишаването на водата
Жители от разнообразни обитаеми места в община Сливен излязоха на митинг против повишаването на водата в района. От 1 октомври е в действие нова цена на куби...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР