Цената на водата ще остане социално поносима и през новата

Цената на водата ще остане социално поносима и през новата ...

Петя Аврамова: През 2020 г. цената на водата ще остане социално поносима.


Цената на водата ще остане социално поносима и през новата година въпреки водната криза в различни общини на страната. Това увери по време на петъчния парламентарен конторл регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от БНР.

Министър Аврамова обяви, че държавата ще търси допълнителни средства за компенсиране на ВиК-сектора.
"В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в социално поносимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подпомогнат съществуването и нормалната работа на ВиК-дружествата", категорична е Аврамова. Дебатът за водните помощи обаче тепърва предстои.

Тя каза още, че Стратегията за развитие на ВиК сектора е добре разработен документ, с участието на много политически сили и на този етап не е нужно тя да се актуализира и тя ще важи до 2023 година. Министърът напомни, че документът е с висока оценка от ЕК. Още по тематаНено Димов: Не е работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяванетоВиК инфраструктурата в България е за 11 млрд. лв. към края на 2017 г.

Сред основните цели на стратегията са ВиК отрасълът да достигне съответствие с националните и европейски екологични изисквания, отрасълът да е екологичен, финансово и технически устойчив, цените на ВиК услугите да са социално поносими, а качеството на услугите и ефективността на ВиК операторите да съответстват на добрите европейски практики, каза Аврамова, цитирана от БТА.

Министърът изтъкна, че по стратегията не е осигурен пълният размер на необходимите финансови средства за сектора, като напомни, че в документа са залегнали 11 млрд. лева за периода на действие на стратегията, като част от средствата са по европрограми. Основният проблем на отрасъла е недофинансирането, отбеляза тя.

По темата с водния режим в Перник министърът призова да не се сатанизира ВиК дружеството и да се позволи на работещите там да се справят със ситуацията и посочи, че е опасно този проблем - в Перник и в други населени места, да се политизира. Тя апелира към обединени усилия за решаване на проблема.

Междувременно Народното събрание възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството до 15 май 2020 г. да подготви и да обяви за обществено обсъждане проект на Закон за ВиК, който да гарантира дългосрочно решение на проблемите в сектора, в това число социална поносимост на цените на ВиК услугите и въвеждането на водни помощи, качеството на услугите и осигуряване на допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора и повишаване на контрола по тяхното изпълнение. Министърът трябва да информира два пъти годишно - през юни и декември, НС за напредъка по изпълнение на Плана за действие за изпълнение на мерките към Стратегията развитие и управление на ВиК за периода 2014 - 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

Отхвърлено беше предложението на ДПС за оптимизация на щатния състав на ВиК дружествата и информиране на НС в срок до 6 месеца и за ежегоден отчет на реинвестициите във ВиК сектора по всички направления в дейността им.

Относно пътната инфраструктура Аврамова коментира, че автомагистрала Русе-Велико Търново ще бъде направена. Процедурите бавят процеса на стартиране на реалното строителство, но както сме стартирали скоростния път Видин - Ботевград и работим по автомагистрала "Хемус", ще направим и този път, увери тя депутатите.

Източник: investor.bg