Цената на водата не трябва да надхвърля 2,5 на сто

...
Цената на водата не трябва да надхвърля 2,5 на сто
Коментари Харесай

Цената на водата няма да надхвърля 2,5 на сто от месечния доход на домакинството |

Цената на водата не би трябвало да надвишава 2,5 на 100 от месечния приход на домакинство в съответната административна област. Това излиза наяве от проектозакон за водоснабдяването и канализацията, препоръчан от Министерството на районното развиване и благоустройството за.

Текстовете са оповестени през вчерашния ден, а крайният период за мнения е до 25 ноември.

Данните за приходите на домакинство ще се получават от Националния статистически институт. За другите области в страната прагът ще бъде друг, тъй като приходите са разнообразни. 

Във всяка обособена територия ще има по един ВиК оператор. Сега консолидирането на ВиК операторите е на непринуден принцип и към момента има общини, които отхвърлят да членуват в регионалната асоциация на ВиК, като по този метод резервират фрагментираното даване на услуги. Тези общини са на териториите Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Монтана, Разград и Ловеч. 

" Част от дребните сдружения не съумяват да акумулират нужните средства за покриване на оперативните си разноски и да вършат вложения. Тъй като не извършват изискванията за районен метод на стопанисване, поддържане и употреба на ВиК инфраструктурата и даване на ВиК услугите, те нямат достъп и до средствата по линия на Европейските структурни и капиталови фондове. С окрупняването на сдруженията ще се реши казусът с обезпечаване на дипломиран личен състав, ще се основат по-добри условия за вложения, в това число достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура и нови технологии ", написа още в проектозакона. 

Договорите между Асоциациите по ВиК и ВиК операторите стават от 15 на 30 години

Асоциациите по водоснабдяване и канализация ръководят ВиК системите, които са обществена благосъстоятелност на страната и общините на територията на съответната административна област. Асоциациите вземат решение за подписване на контракт с ВиК оператор, който експлоатира мрежата и дава услуги. А ВиК операторът от своя страна изготвя 5-годишен бизнес проект, който се съгласува с асоциацията и се утвърждава от водния регулатор.

Досега договорите сред Асоциациите по ВиК и ВиК сдруженията бяха 15-годишни. Новият закон планува удължаването им на 30 години. Това е по отношение на огромните планове по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", които сдруженията осъществят и за които е необходим по-дълъг интервал на възвръщаемост на вложенията.

Създава се нов регулаторен орган

С проектозаконът се планува да се сътвори нов регулаторен орган – Комисия за контролиране на ВиК услугите, която ще контролира качеството на ВиК услугите и ще утвърждава цените и бизнес проектите на ВиК операторите.

Тази функционалност до момента се изпълняваше от Комисията за енергийно и водно контролиране, от която ще се отдели и новата комисия. Целта е да се понижат времето и процедурите за приемане на новите бизнес-планове и цени през идващите регулаторни интервали.

Правата на страната във всички ВиК оператори с държавно присъединяване по смисъла на Закона за обществените дружество ще се упражняват от " Българския ВиК холдинг " ЕАД. Той ще подкрепя оздравяването на ВиК операторите, тъй че да могат да дават качествени услуги на потребителите. Инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от главните му задания. Ще се строят довеждащи водопроводи, както и други активи обществена държавна благосъстоятелност.

Санкции

От 2000 до 10 000 лева ще е санкцията за физически или юридически лица, които експлоатират или построяват ВиК системи без нужното за това съображение или в отклоняване от избраните условия.

Един от сериозните проблеми са така наречен търговски загуби на вода, които са вследствие на построяването на нерегламентирани сградни отклонения, манипулиране на водомерите и други.

За да се лимитират неприятните практики, новият закон планува глоба от 500 до 5000 лева, в случай че се откри, че потребителят е развалил ВиК мрежата или е нарушил вярната й употреба. А в случай че не се извършват предписанията на контролните органи, глобата е от 1000 до 5000 лева Когато нарушаванията в употребата на ВиК системите са при строителни действия, санкцията е от 10 000 до 25 000 лева

За наново нарушаване размерът на глобата се удвоява, плануват текстовете.

Събираемост от жители и компании

В проектозакона са включени са механизми за възстановяване на събираемостта от жителите и компаниите. Към 31 декември 2019 година вземанията на ВиК сдруженията са близо 131 млн. лева В тази сума влизат вземания от клиенти, в това число правосъдни, както и от други контрагенти свързани с активността на сдруженията.

Несъбраните вземания от клиенти по главната активност на операторите по даване на ВиК услуги са 89 млн. лева Тук се включват вземанията от популацията, индустрията и публичния бранш. Задълженията на битовите клиенти в цялата страна са близо 55 млн. лева

Предвижда се потребителите - неизправни длъжници, да носят отговорност за отговорностите си, като ВиК операторът може да изиска издаване на заповед за осъществяване по член 410, алинея 1 от Гражданския процесуален кодекс, без значение от размера на задължението. Заповедното произвеждане е процедура пред съда, която стартира с подаване на заявление, а не на искова молба и цели да бъдат събрани вземанията по бърз и банален ред.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР