Цената на вносния газ в Молдова се очаква да намалее

...
Цената на вносния газ в Молдова се очаква да намалее
Коментари Харесай

Природният газ в Молдова поевтинява, но сметките остават високи

Цената на вносния газ в Молдова се чака да намалее през декември. Газовата компания Moldovagaz, разгласи, че синьото гориво за декември ще бъде купувано на цена от 745 евро за 1000 кубически метра вместо досегашните 780 евро. През 2020 година същото количество газ се продаваше за 140 евро.

Сметките на хората в този момент са 10 пъти по-високи, в сравнение с преди година. Те описват, че пробват да спестят пари, само че това става съвсем невероятно. Сметките порастват с всеки минал месец и са непостижими за мнозина.
Изключваме всичко, което не ни би трябвало, използваме единствено най-необходимото.
гражданка на Молдова

Проблеми има и с електричеството - поради съветските ракетни удари в прилежаща Украйна хората в Молдова няколко пъти оставаха без ток.
Правителството се готви за разнообразни сюжети. Всички служби и снабдители са в подготвеност. При изключителна обстановка би трябвало да реагираме бързо и да се свържем с всички жители допустимо най-бързо.
Андрей Спъну, вицепремиер на Молдова

Молдова генерира единствено една десета от тока си, до момента в който други към 70% идват от електроцентрала в Приднестровието - съветския сепаратистки район на север от столицата Кишинев. Други 20% се внасят от Украйна, само че страната спря износа си след началото на войната. Енергийният недостиг на Молдова е сред 5% и 10%.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР