Цената на урана достигна най-високото си ниво от почти 17

...
Цената на урана достигна най-високото си ниво от почти 17
Коментари Харесай

Цената на урана достига най-високото си ниво от 17 години

Цената на урана доближи най-високото си равнище от съвсем 17 години насам заради лимитираното предложение и възходящото търсене на фона на възобновения интерес към нуклеарната енергетика.


Бенчмаркът за уранов оксид, който след обогатяване се употребява за нуклеарно гориво, се увеличи до 85,75 $ за паунд (около 450 грама) за първи път от януари 2007 година насам.

Това повишаване е резултат от композиция от фактори, а точно повишаване на търсенето заради възобновения интерес към нуклеарната енергетика, само че и заради опасенията за доставките на петрол и газ след нахлуването на Русия в Украйна.

По-високите цени ще причинят главоболия на страните, които разчитат в огромна степен на нуклеарната сила, като Франция, която през 2021 година е произвела съвсем 70% от електрическата енергия си от нуклеарна сила, съгласно данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати.

Франция, дружно с Белгия, Обединеното кралство и Румъния, неотдавна позволиха удължаването на употребата на няколко съществуващи електроцентрали.

В Съединените щати Калифорнийската комисия за публични услуги (CPUC) утвърди петгодишно удължение на периода на употреба на два реактора наоколо до Лос Анджелис, които в началото трябваше да бъдат затворени през 2024 година и 2025 година

Започнаха и нови планове, изключително в Китай, където се строят 25 реактора, както и в Индия, Турция и Египет.

Според Джонатан Хинз, президент на изследователската компания UxC, търсенето на нуклеарна сила се усилва, само че " предлагането не реагира ".

Това важи с особена мощ за Казахстан, който е най-големият производител на уран в света, като съгласно Световната нуклеарна асоциация (WNA) през предходната година е създал 43% от международното произвеждане.

Казахстан се сблъсква с логистични проблеми, по-специално с дефицит на сярна киселина, употребена за добива, споделя Хинце пред Агенция Франс Прес.

По данни на WNA през 2022 година в света са били добити към 58 000 тона уран.

Финансовите пазари са обезпокоени и от неотдавнашния боен прелом в Нигер - страна, виновна за 4% от производството на уран в света през предходната година, сподели Хинце.

Камарата на представителите на Съединени американски щати, ръководена от републиканците, гласоподава за възбрана на вноса на уран от Русия, която дава отговор за 5% от международното произвеждане.

Законопроектът към момента би трябвало да премине през следения от демократите Сенат.

Всички тези фактори се усложняват от появяването на финансови играчи, които са натрупали огромни запаси от уран и са повишили цените.

Най-големият от тях е канадската компания Sprott, която в края на юни контролираше съвсем 28 000 тона от скъпата руда.

За да се задоволи възходящото търсене на уран, в целия свят се отварят още веднъж остарели мини, да вземем за пример в американския щат Юта.

" Търсенето на уран ще остане мощно и ще пораства ", споделя Хинце от UxC, като прибавя, че не е допустимо да се усили предлагането за една нощ.

В резултат на това " в случай че има нещо друго, цената ще се увеличи още повече, а не ще се намали " в средносрочен проект, сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР