Цената на Urals, основната марка на руските петролни компании, която

...
Цената на Urals, основната марка на руските петролни компании, която
Коментари Харесай

Експерт: Лукойл е надул цените на горивата по бензиностанциите изкуствено!

Цената на Urals, главната марка на съветските петролни компании, която съставлява съвсем две трети от износа, падна под 40 $ за барел в петък, 6 януари. България е единствената страна в Европейски Съюз, която внася съветски нефт, само че цените не падат фрапантно.

Защо това не се случва?

Ето го коментара на специалиста по пазара на горива Константин Кръстев:

Бензиностанциите в България не престават да държат високи цените на бензина и дизела.

Средните цени за 10 януари са  бензин А95 - 2,62 лв. за литър и за дизел 2,97 лв. (информацията е от сайта fuelo.net).

Какво се случва? Защо не падат цените?

Към днешна дата продължава да стои и  въпроса какво прави Лукойл и за какво не смъква цените и докога българските управляващи и институции ще не престават да отсрочват проблемите с Лукойл.

Вчера, Италия разгласи, че пуска за продажба национализираната рафинеря на Лукойл в Италия.

Каква е сутиацията?

На 10 януари петролът вид Urals затвори на равнище от 51,13 USD за барел.

Това е много под тавана от 60 USD, който Европейски Съюз разгласи.

Това е и спад с над 50% от края на февруари предходната година, когато стартира войната в Украйна.

Цена от 50 USD сме имали последно в края на август 2021 год. Интересното е, че тогава в края на август 2021 год, началото на септември, по бензиностанциите в България цените са следните А95 - 2,27 лв. за литър и дизел - 2,26 лева  (fuelo.net).

Явно спредът продължава да остава в сметките на Лукойл и ние българите да финансираме съветската компания, а по този метод не е ясно дали и индиректно не финансираме съветската страна във войната. 

От Лукойл би трябвало да излязат и дадат пояснения за високите цени. Това могат да го създадат посредством медиите. Не виждам какво биха споделили, само че да речем, че имат учредения, примерно желаят да употребяват позицията си като лост на въздействие в България или пък заради това, че цените на горивата в Европа са високи, просто спекулират и се възползват от обстановката. В Европа не преработват съветски нефт обаче и условията за качество са по-високи, както и акцизите.    

В интерес на истината цените на котировките за барел на Urals са на фючърсите и доставките са за след месец.

Остава да гледаме какво ще се случи през идния месец.

Руският петролен пазар, който е под европейско ембарго от декември, посрещна 2023 година с нов срив на цените. Цената на Urals, главната марка на съветските петролни компании, която съставлява съвсем две трети от износа, падна под 40 $ за барел в петък, 6 януари, пише The Moskow Times, съобщи Медиапул.

Доставките, натоварени на пристанище Приморск в Балтийско море, костват 38,7 $ за барел - рекордно ниско равнище от пролетта на 2020 година, оповестява Bloomberg, базирайки се на данни на ценова организация Argus.

От началото на годината Urals е поевтинял с още към 10%. Сегашните му котировки към този момент са на половина по-ниски от Brent (78,57 $ на същата дата) и една трета под ценовия таван, избран от страните от Г-7 от 60 $ за барел.

Цените на Urals се устремиха бързо към дъното през ноември, когато стана известно, че Западът готви нова порция петролни наказания. Оттогава съветският нефт е поевтинял съвсем на половина, до момента в който Brent е поевтинял единствено с 18%.

От десетките страни, които купуваха нефт от Русия, до началото на 2023 година са останали единствено няколко клиенти. В Европа съветски нефт продължава да се внася България, която получи дерогация в границите на ембрагото, отбелязва The Moskow Times.

 

Турция, въпреки и да не се причисли публично към глобите, понижи вноса си с 86% през декември, откакто най-голямата рафинерия в страната, STAR, спря покупките от Русия заради боязън от вторични наказания, прибавя изданието.

Пулът от огромни купувачи на съветски нефт е стеснен до Индия и Китай. Но те не са задоволителни, с цел да компенсират изгубеното европейско търсене. През декември Русия загуби 20% от износа си на нефт. През първата седмица на глобите износът понижа съвсем на половина до 1,6 милиона барела дневно, а до края на месеца се възвърне до 2,6 милиона барела дневно, само че по този начин и не се върна на равнищата отпреди глобите.

Цените на Urals към 40 $ за барел ще бъдат " същинска злополука " за съветския бюджет, споделя Евгений Суворов, икономист в Centrocredit Bank. Министерството на финансите е заложило в проектобюджета цена на петрола от 70 $, а с цел да може приходите да покрият разноските е нужна цена от над 100 $ за барел, пресмята Alfa-Bank.

През декември междинната цена на Urals съгласно Министерството на финансите е била 50,5 $ за барел. И в случай че това е нова действителност, то в бюджета ще постъпят по-малко от 2 трилиона рубли, пресмята Суворов. При цени покрай 40 $ държавното управление ще би трябвало да извърши консолидация на бюджета, с цел да покрие разноски за към 30 трилиона рубли.



По-слабият обменен курс на рублата може отчасти да компенсира загубите на бюджета, само че има спомагателен стрес - от 5 февруари, след петрола, петролните артикули също ще попаднат под европейското ембарго. И ще бъде доста по-трудно да ги пренасочите към Азия, даже и с отстъпки, предизвестява Наталия Орлова, основен икономист на Alfa-Bank.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР