Цената на тестовете за COVID-19 в различните лаборатории варира и

...
Цената на тестовете за COVID-19 в различните лаборатории варира и
Коментари Харесай

Здравният министър обясни защо цената на тестове за коронавирус варира в различни лаборатории

Цената на тестванията за COVID-19 в другите лаборатории варира и това се дължи на типа на теста, на консумативите, на сетовете , уточни министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на днешния парламентарния надзор.
, напомни министър Ангелов. Платени от жителите са единствено проби, които се правят по тяхно предпочитание, съобщи той.
 Кога се тестват хора със признаци на ковид - поразителен роман за една българска болница Кога се тестват хора със признаци на ковид - поразителен роман за една българска болница
" Реален случай, който за жалост засегна и моето семейство. Опитвам да се абстрахирам от страстта, единствено обстоятелства. Настаняват майка ми в...
За последното тримесечие са осъществени 370 хиляди теста за ковид, като над 16 хиляди са били заплатени от НЗОК, уточни министър Ангелов.
Цената на теста, която се заплаща от НЗОК е 60 лева и тя се заплаща на всички лаборатории, имащи право да правят подобен тест, добави той.
Припомняме, че в огромни частни лаборатории демонстрира, че цената на теста варира от 90 лв. в някои държавни лечебни заведения до 120 в частни лаборатории.
Резултатът е подготвен от 24 до 48 часа. Когато тестванията се вършат експресно - до 1 час - цената може да скочи до 190 лв.. PCR тестванията са налични за жители от края на март и до момента не са поевтинели доста.
Във водеща частна лаборатория в София общоприетият PCR тест за ковид е 100 лв..
 Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК Болници не престават да желаят пари за PCR тест от пациенти, макар че се заплаща от НЗОК
Болници не престават да желаят от пациентите си да си платят за PCR тест за ковид, преди да ги одобряват, макар че проучването веч...
Приблизителна разбивката на цената, съгласно управата, е към 50 лв. за реактиви, взимане и превозване на тестът. Останалото e за заплати, инсталация и облага, описа доктор Благовеста Пенчева, която е медицински шеф.
В друга столична лаборатория, където цената е с 10 лв. по-висока, изясняват, че най-големият разход от проучването са заплатите на личния състав, които са нараснали фрапантно, съвсем двойно, защото към този момент работят непрекъснато, в почивни и празнични дни.
Причината - пробите се обработват ръчно от експертите, в продължение на няколко часа, а работата е трудоемка, в риск от заразяване с ковид, споделя доктор Недялко Калъчев, шеф на частната лаборатория.
Един от най-големите вносители на реактиви за коронатеста изяснява, че цената, на която доставят един комплект на лабораториите против сред 25 и 30 лв. - съгласно класа и производителя. Цената включва два кита с реактиви за екстракция и за детекция, тампоните за взимане на тестът и транспортна епруветка за нея.
„ Тези цени не дават отговор на действителностите в нашата страна. Аз считам, че ценaта е безумна. Ако ставаше въпрос за държавна политика, страната трябваше да се свърже с производителите, и въобще да не се минава през всички тези равнища на медиатори . Би трябвало към 50-60 лв. да е цената на теста. Даниел Дефо го е написал доста добре – гуляй по време на чума ”, изяснява доцент Чорбанов.
 Управителят на НЗОК не изясни по какъв начин по този начин плащан от касата PCR тест е 60 лева, а всеобщо цената е двойна Управителят на НЗОК не изясни по какъв начин по този начин плащан от касата PCR тест е 60 лева, а всеобщо цената е двойна
60 лева е PCR теста от НЗОК, като тук влиза и цената на труда. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев. Попитан за какво нещата с...
Проверка на bTV демонстрира, че в Гърция цената на теста в Турция е 250 лири, което е под 60 лв.. Това е цената на РСR теста, който се прави на входа на Турция, директно до граничния пункт " Капъ Куле ". Инвестицията е на три лечебни заведения, една от които е " Тракия " в Одрин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР