Цената на свинското се е повишила с почти лев само

...
Цената на свинското се е повишила с почти лев само
Коментари Харесай

Рекордно скъпо! Цената на свинското скочи с лев само за месец

Цената на свинското се е повишила с съвсем лев единствено за месец. Това демонстрира информация на Държавната комисия за стокови тържища и борси (ДКСБТ), написа "Труд ". През юли кг от месото се е продавал по 7,71 лв. на едро, а в средата на август цената към този момент е 8,58 лв..

Спрямо предходната година нарастването е още по-драстично – с над 2 лв. за кг. През август 2018 година на тържищата свинското се е предложило по 6,43 лева за кг. Цената в този момент е най-високата за последните пет години, демонстрират още данните на ДКСБТ. От Асоциацията на индустриалните свиневъди към този момент предизвестиха, че цената ще върви нагоре поради казуса с африканската чума по свинете.

Промишленият бранш у нас е свил с 30% размера си, което значи повече импорт и по-високи цени, изясни доктор Румен Караманов.

В магазините вратната пържола към този момент минава 9 лв. за кг, а плешката се продава по 7-8 лева за кг. Макар и по-слабо, повишаване има и при пилешкото месо, което на едро гони 4 лева за кг, при 3,82 лева през юли.

Освен за месо повече плащаме и за сирене и мляко. При сиренето нарастването е с 35 стотинки за кг единствено за месец. През юли на едро то се е продавало по 5,93 лева за кг, а в средата на август – за 6,28 лв. за кг. Това също е най-високата стойност за последните 5 години, регистрира комисията. С 26 стотинки се е вдигнала и цената на кашкавала и той се търгува приблизително по 10,57 лева за кг, при 10,31 лева месец по-рано.

Кофичката кисело мляко е поскъпнала с 2 стотинки, а литър прясно мляко – с 5 стотинки. Пакетче масло от 125 грама се предлага с 6 стотинки от горната страна и цената му стига 2,24 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР