Цената на СО2-емисиите от Европейската схема за търговия с емисии

...
Цената на СО2-емисиите от Европейската схема за търговия с емисии
Коментари Харесай

Цената на СО2-емисиите прескочиха 20 евро за тон, какво следва за енергетиката и за потребителите на ток


Цената на СО2-емисиите от Европейската скица за търговия с излъчвания надвиши 20 евро/тон. Това отбелязва специалистът от консултантската компания " Денкщат България " и създател на спецализирания блог за устойчива стопанска система и енергетика sustainability.bg. Прехвърлянето на психическата граница от 20 евро/тон стана на 24 август и това ще докара до фрапантно повишаване на електрическата енергия от лигнитни централи и ще засегне сензитивно Източна Европа.

За 3e-News икономисти е енергийни специалисти предвидиха, че фрапантният растеж на цените на излъчванията може да докара до затваряне на мощности и дебаланс на енергийния бранш, ще понижи конкурентноспособността на стопанските системи в страните от района и ще има извънредно отрицателен обществен резултат, защото ще бъдат закрити работни места, а косвено ще посегне на приходите и ще утежни стандарта на живот на хората. Сред най-засегнатите страни ще бъдат Полша и Унгария, само че отрицателните резултати ще бъдат усетени сигурно и в България.

Скокът в цените на въглеродните квоти, откакто те години наред бяха замръзнали на извънредно ниски равнища и пазарът съвсем беше западнал, до известна степен се дължи и на измененията в схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (СТЕ) за интервала след 2020 година

Реформата на европейската скица за търговия с въглеродни излъчвания беше утвърдена публично от Съвета на Европейски Съюз преди към 6 месеца - в края на февруари т.г. Целта е да се реализира понижаване на излъчванията на парникови газове с минимум 40% до 2030 година, както е контрактувано в границите на рамката на Европейски Съюз за климата и енергетиката от 2030 година, и изпълнявайки уговорките си по Парижкото съглашение, показаха тогава от Европейска комисия.

Системата за търговия с излъчвания се реформира посредством въвеждане на следните детайли:

- Ограничението на общия размер излъчвания ще се понижава годишно с 2,2% (линеен фактор на намаление).
- Броят на квотите, които ще бъдат пуснати в запаса за непоклатимост на пазара, ще бъде краткотрайно подсилен до края на 2023 година (процент на хранене).
- Нов механизъм за ограничение на валидността на квотите в запаса за непоклатимост на пазара над несъмнено равнище ще стартира да действа през 2023 година

Ревизираната инструкция за съдебна техническа експертиза също по този начин съдържа редица нови разпореждания за отбрана на индустрията против риска от изместване на въглеродни излъчвания и риска от използване на междусекторен коригиращ фактор:

- Делът на квотите, които ще бъдат продадени на търг, ще бъде 57%, при изискване, че се ползва коефициентът на промяна сред обособените браншове, при условно понижение с 3% на търгуваната акция. Ако се задейства, тя ще се ползва поредно в секторите.
- Ревизираните правила за безвъзмездни квоти ще разрешат по-добро сходство с действителните нива на произвеждане на сдруженията и ще се актуализират базовите стойности, употребявани за установяване на безплатното систематизиране на квоти.
- Секторите с най-голям риск от пренасяне на производството отвън Европейски Съюз ще получат гратис безплатно систематизиране. Коефициентът на безвъзмездни квоти за браншове, които са по-малко изложени на изместване на въглеродни излъчвания, ще възлезе на 30%. Постепенното преустановяване на това гратис систематизиране на квоти за по-малко изложените браншове ще стартира след 2026 година, като се изключи бранша за централно отопление.
- Резервът на новите участници в началото ще съдържа неизползвани квоти от сегашния интервал 2013-2020 година и 200 милиона квоти от запаса за непоклатимост на пазара. До 200 милиона квоти ще бъдат върнати на запаса за непоклатимост на пазара, в случай че не бъдат употребявани през интервала 2021-2030.
- Държавите-членки могат да продължат да дават отплата за косвените разноски за въглеродни излъчвания в сходство с разпоредбите за държавна помощ. Увеличават се и отчетността и прозрачността.

Системата за търговия с излъчвания в Европейски Съюз слага ограничаване за това какъв брой въглеродни излъчвания от тежката индустрия и електроцентралите могат да отделят. Общият размер на позволените излъчвания се разпределя сред фирмите като разрешителни, които могат да бъдат търгувани.

Създаден през 2005 година, съдебна техническа експертиза е първият международен пазар за търговия с въглеродни излъчвания и остава най-големият. Тя действа във всички 28 страни от Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. съдебна техническа експертиза лимитира излъчванията от повече от 11 000 съоръжения, употребяващи тежки енергийни източници (електроцентрали и промишлени предприятия), и самолетни компании, работещи сред тези страни. Той обгръща към 45% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз. Определянето на цената на въглерода и търговията с нея дава съответни резултати за околната среда: През 2020 година излъчванията от секторите, обхванати от системата, ще бъдат с 21% по-ниски спрямо 2005 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР