Цената на синьото гориво продължава да намалява - както в

...
Цената на синьото гориво продължава да намалява - както в
Коментари Харесай

На Европа ще й трябват години за да замени руския газ

Цената на " синьото гориво " продължава да понижава - както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа. Това се дължи на извънредно топлото време.

Производството на природен газ в Съединени американски щати евентуално ще нарасне с повече от 2% тази година до рекордните среднодневни 100,3 милиарда кубически фута, съгласно Администрацията за енергийна информация. В същото време данни от Международната организация по енергетика (EIA) демонстрираха, че американските комунални предприятия ненадейно са изпомпали 11 милиарда кубически метра газ в хранилищата предходната седмица.

В допълнение към " мечите " настройки заводът за експорт на полутечен природен газ във Фрийпорт, който беше заставен да затвори през юни заради пожар, още веднъж отсрочи рестартирането до втората половина на януари, оставяйки огромна част от доставките на вътрешния пазар.

Търговците се притесняват, че заводът ще се върне в произвеждане едвам през първото или второто тримесечие на 2023 година, защото би трябвало да се свърши още работа, с цел да се изпълнят федералните регулаторни условия. В резултат на това цените на природния газ в Съединени американски щати са намалели с над 20% от началото на 2023 година Това е най-слабият старт на годината в историята.

Що се отнася до Европейски Съюз, цените там също не престават да спадат, което се улеснява от редица аргументи. В допълнение към извънредно топлото време, те са подложени на напън от спестявания: Европа съумя да понижи търсенето на тръбопроводен естествен газ; на фона на стоплянето районът съумя да запълни складовете си, както се споделя, до краен лимит.

Операцията на Русия в Украйна обаче ще продължи да лимитира доставките на природен газ (и доста други сериозни суровини) за години напред, споделя Майкъл Розен, капиталов шеф в Angeles Investments.

„ Разработват се различни източници на доставки, само че ще отнеме години на Европа да размени съветския газ, тъй че неустойчивостта на цените евентуално ще остане характерност на пазара за известно време “, сподели Росен пред MarketWatch.

По-евтино като стане по-топло

Цените на газа в Европа на база TTF през последния интервал паднаха до 740 $ за 1000 кубически метра на фона на извънредно топлата зима и спадащото ползване, удостоверява Оксана Лукичева, анализатор на стоковите пазари в " Откритие Инвестмънтс ".

Германският газов регулатор (Федералната мрежова организация BNetzA) заяви, че потреблението през първата седмица на 2023 година е било с 38% под междинното за 2018-2021 година Това се дължи, наред с други неща, на пониженото промишлено ползване в Европа заради високите цени. Към 14 януари запасите от газ в европейските ПГХ са намалели до 81,7%.

Европейски Съюз започва показател на цените на втечнения природен газ като част от проект за установяване на нов европейски индикатор. Първата постоянна пратка LNG (втечнен естествен газ) от Съединените щати дойде в Германия на пристанището Вилхелмсхафен на Северно море. Трябва да се означи, че през 2022 година Европа е получила 68% от всички товари на LNG от Съединените щати, спрямо 30% през 2021 година

В Съединени американски щати цената на газа в Henry Hub (фючърси на CME) падна до $3,419/mmbtu ($122 за 1000 кубически метра) през последния интервал, на фона на увеличеното предложение и извънредно мекото зимно време, продължава специалистът.

Запасите от природен газ в оборудванията за ПХГ на Съединени американски щати, съгласно Министерството на енергетиката на страната, остават с 4,6% по-ниски от предходната година и с 1,4% по-ниски от равнището от последните пет години към 12 януари, съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. Очаква се Freeport LNG да удължи датата на рестартиране до февруари, защото чака регулаторно утвърждение.

Междувременно, показва Лукичева, цената на природния газ в Азия на база JKM е паднала до $29,76/mmBTU, или $958 за 1000 кубически метра, според от падащите цени на други районни газови пазари и по-ниското търсене в Европа. Но това не е цялата Азия.

Анализатори от Rystad Energy, WoodMac и ICIS чакат търсенето на полутечен природен газ в Китай да нарасне с 9-14% през 2023 година до 70-72 милиона тона. В същото време Китай ще усили вноса на тръбопроводен газ от Русия с 47% през 2023 година до 22 милиарда кубически метра.

„ Въпреки настоящето топло време в главните райони на ползване на газ, потребителите би трябвало да бъдат готови за естествени изненади. Климатичният фактор ще продължи да държи газовия пазар в напрежение през идващите месеци “, споделя Оксана Лукичева.

Търсенето пада

Цената на газа в Европа при започване на настоящата седмица понижава, продължавайки наклонността от декември-януари, декларира Марк Гойхман, основен анализатор на TeleTrade. От върховете в средата на декември (около 1800 $ за 1000 кубически метра), в понеделник, 16 януари, тя падна до мощно техническо и психическо равнище от 700 $, падайки от към 800 $ за седмица. Есента на 2021 година е достигната.

По този метод, твърди специалистът, котировките изцяло си върнаха невероятното повишаване от тези равнища до височини от 3500-3600 $, маркирани на върховете на 2022 година

Причината за този спад е доста понижаване на търсенето на газ. Това се дължи освен на мекото време през есента и актуалната зима, което понижи потребността от сила. Най-вече, счита Гойхман, се усещат огромните ограничения на европейските страни за икономисване на средства и търсене на други възможности на доставките на съветски газ.

Ако през 2021 година той заемаше към 40% от европейския пазар, в този момент този дял е понижен до 7-9%. Това се отразява и на обстоятелството, че през есента беше допустимо да се запълнят газовите складове с прочут остатък - заради опасения от дефицит на гориво през зимата с понижаване на вноса от Русия.

И даже нарастването на цените на петрола от началото на януари от $78 на $85 за барел Brent няма необикновен резултат върху цената на различната газова суровина.

През тази седмица, споделя Марк Гойхман, следните събития могат да повлияят на цената на газа. Във вторник - показателят на икономическите настроения в Европа от ZEW и месечният отчет на ОПЕК. В сряда - данни за потребителската инфлация в еврозоната.

В четвъртък и петък - протоколът от съвещанието на Европейската централна банка и речта на нейния началник Кристин Лагард. През седмицата най-вероятният механически диапазон на котировките е 650-800 $ за хиляда кубически метра.

Превод: СМ

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР