Цената на руския газ за България може да бъде понижена

...
Цената на руския газ за България може да бъде понижена
Коментари Харесай

Газпром може да свали с над 50% цената си за България

Цената на съветския газ за България може да бъде намалена с над 50 на 100 до 140 $ за 1000 кубични метра, пресмятат анализатори финансовото изражение от провежданите сега договаряния сред " Газпром Експорт " и " Булгаргаз " за предоговаряне на доставките, написа съветското издание " Комерсант ".

Двете сдружение договарят от октомври 2018 година за смяна на съглашението, изтичащо в края на 2022 година, като част от уговорката на съветския тръст, с цел да не бъде санкциониран от Еврокомисията с милиарди поради корист в господстващо състояние при образуването на цените да седем страни от Европейски Съюз и България. Макар диалозите да трябваше да приключат на 4 декември 2019 година, още не е подписано съглашение, макар извършените предходната седмица във Виена финални договаряния. Така страната ни остана последната от осемте пострадали от държанието на " Газпром ", която не е уредила връзките си с съветската компания.

От " Булгаргаз " преди два дни оповестиха, че до края на февруари ще има подписано съглашение, което ще докара до " забележителен спад " на цената на природния газ още от март. Българският снабдител обаче заобикаля да приказва с съответни цифри за понижението. Досега е известно единствено, че ще се промени формулата за ценообразуване и в нея ще влизат цените на европейски газови тържища.

" Комерсант " също написа, че цената на съветския газ за България газът може да бъде " отвързана " от петрола и вместо да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори това може да докара до спад с над 50 %.

Интересен миг е, че новата цена би трябвало да влезе със задна дата – от август 2019 година, когато " Булгаргаз " са предявили своите искания към руснаците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР