Цената на ранните картофи мина тази на пържолите.Въпреки усилията на

...
Цената на ранните картофи мина тази на пържолите.Въпреки усилията на
Коментари Харесай

Цената на ранните картофи мина тази на пържолите

Цената на ранните картофи мина тази на пържолите. Въпреки напъните на страната да овладее цените на питателните артикули, през последните дни се следи нова пазарна особеност.  Цената на пресните картофи стигна 10 лв. за кг, а ягодите се търгуват на рекордната стойност от 16 лева./кг, съобщава Нова телевизия.
Индексът на цените на едро по борсите у нас регистрира 20% спад на цените на някои артикули през последния месец. Така да вземем за пример с лев са поевтинели оранжерийните домати и краставици. Но пък за сметка на това ягодите стигнаха до 16 лв. за кг. От няколко дни насам цента им спадна на половина. Все още на пазара се оферират най-вече гръцки. Тук-там могат да се намерят български оранжерийни.

Цената на пресните картофи също шокира потребителите, които настояват, че в никакъв случай до момента те не са коствали колкото пържолите.
Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. Ангел Гегов отглежда 70 декара. „ Тази година времето беше благосклонно, нямаше пролетни мразове и чакаме положителни добиви от ягодата – към 2-3 тона от декар ”, споделя земеделският производител. Първата годишна продукция чака да набере до 10 дни. Дотогава се надява ягодите да са узрели.

„ Първата ягода нормално започва към 5 лв. тук в нашия регион, само че тя е за доста малко време и след това цената пада фрапантно, тъй като има доста дребни производители, на които това не е им е главен приход, а спомагателен ”, изяснява още Ангел.  Според него цената на ягодите ще спадне, само че това ще се случи след месец-два. Понижението обаче няма да е фрапантно, защото тази година разноските за произвеждане са скочили в пъти. Повишение има в цената на торовете, на работната ръка, на водата.

Производителят чака да продава кг от отгледаните плодове на едро за 3 лева  От полето до магазините ценовият марж пораства и на щанда цената скача още веднъж. Проверката на екипа ни на най-големия пазар в Пловдив откри, че килограмът на ягодите за една седмица е понижен от 16 до 6 лв. за кг, само че и тази цена отблъсква потребителите.

Другото, което шокира потребителите, е цената на пресните картофи. Допреди дни килограмът им на пазара беше 10 лв.. Сега се търгуват сред 6 и 5 лв. за кг. Търговците изясняват, че на тази цена ги купуват от тържищата и не могат да ги продават по-евтино.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР