Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв./MWh

...
Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв./MWh
Коментари Харесай

Енергийният регулатор утвърди по-ниска цена на газа, но остави непроменена цената на топлинната енергия

Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), която спрямо одобрената за месец май е по-ниска с 9 % или с 2,02 лева./MWh. Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на брифинг, излъчен на страницата на енергийния регулатор.

КЕВР организира закрито съвещание, на което беше одобрена цената на природния газ за този месец.

Одобрено беше предлагането на оператора "Булгаргаз " за понижаване на месечната цена - с 9.04%. до 20,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

В своето решение КЕВР е определила също и цената за продажба на природен газ от крайните доставчици на клиенти, присъединени към газоразпределителните мрежи.

КЕВР няма да трансформира цената на топлинната сила, създавана от енергийните сдружения от бранш "Топлоенергетика ".

Иван Иванов изясни, че аргументите за това решение са в несъблюдение на изискванията на новоприетата разпоредба за контролиране на цената на топлинната сила, влезнала в действие преди 10 дни. А това се получава тъй като, по думите на Иванов, през месец юни тези енергийни сдружения не създават топлинна сила за отопление на битови консуматори. Също по този начин и цената на природния газ бележи исторически и невъобразим до момента най-малко.

Ако стартира процедура по смяна, ще се окаже, че вероятно нови изчислени цени биха работили не повече от 10 дни, тъй като процедурата, написана в Наредба 5 изисква да се измине целият път през отчет, който да се прегледа от КЕВР, по-късно да се организира намерено съвещание с топлофикационните сдружения, след него публично разискване със заинтригувани лица, 14-дневен период за показване на мнения и най-после финално решение на комисията. Това лишава сред 20 и 25 дни. Фактически единствено в останалия сектор от 5 до 10 дни биха работили новите цени.

Председателят на КЕВР означи, че регулаторът ще регистрира смяната на цената на природния газ в своето годишно решение, което ще одобри на 1 юли.

"По подобен метод няма да бъдат ощетени нито със стотинка даже крайните консуматори на топлинна сила ", посочи Иванов и добави, че от КЕВР биха постъпили по същия метод, в случай че цената на природния газ се бе повишила.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР