Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв./MWh

...
Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лв./MWh
Коментари Харесай

Цената за природния газ през юни ще е с 9% по-ниска в сравнение с тази за май

Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лева./MWh /без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС/, която спрямо одобрената за месец май е по-ниска с 9 % или с 2,02 лева./MWh. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг, излъчен на страницата на Комисията, след края на днешното закрито съвещание на регулатора, на което беше одобрена цената на природния газ за този месец.

В своето решение КЕВР е определила също и цената за продажба на природен газ от крайните доставчици на клиенти, присъединени към газоразпределителните мрежи. КЕВР няма да трансформира цената на топлинната сила, създавана от енергийните сдружения от бранш "Топлоенергетика ".

,,Причините за това е, че не се извършват изискванията на новоприетата Наредба за контролиране на цената на топлинната енергия'', добави Иван Иванов.

Той посочи, че три са аргументите за това решение. През юни тези енергийни сдружения не създават топлинна сила за отопление на битови консуматори. Освен това цената на природния газ бележи историческо понижение. И на трето място - в случай че се трансформират цените, те биха работили не повече от 10 дни, тъй като процедурата по новата Наредба за контролиране на цената на топлинната сила лишава към 20 дни.

От "Булгаргаз " оферират с 9,04 % по-ниска цена на природния газ за юни

Председателят на КЕВР означи, че регулаторът ще регистрира смяната на цената на природния газ в своето годишно решение, което ще одобри на 1 юли.

,,По подобен метод няма да бъдат ощетени нито със стотинка даже крайните консуматори на топлинна сила ", посочи Иван Иванов. Той добави, че от КЕВР биха постъпили по същия метод, в случай че цената на природния газ се бе повишила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР