Цената на природния газ за юни 2020 година е с

...
Цената на природния газ за юни 2020 година е с
Коментари Харесай

С 9% поевтинява газта през юни

Цената на природния газ за юни 2020 година е с 9 % по-ниска от цената на природния газ за месец май - цената на природния газ е 20 лв. и 33 стотинки за мегават част, което е понижение с 2 лв. и 2 стотинки.

Това разгласи на брифинг ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

КЕВР дефинира също и цената за продажба на природен газ от крайните доставчици на клиенти, присъединени към газоразпределителните мрежи, като за всички 28 крайни доставчици са избрани цени за битови и промишлени, небитови консуматори според от типа на тяхното ползване, сподели той.

КЕВР е взела решение и да не трансформира цената на топлинната сила, създавана от енергийните сдружения от Сектор " Топлоенергетика ".
 От
От " Булгаргаз " предложили газа за юни да е 20.33 лв/MWh - с 9.04% по-евтина от май

Преди дни КЕВР разиска 21,97 лева - с 1,70% по-евтино от месец май

Причините за това са, че не се извършват изискванията в член 22, алинея 3 на новоприетата разпоредба за контролиране на цената на топлинната сила - разпоредба, която влезе в действие единствено преди 10 дни.

Самите аргументи за несъблюдение са главно три. На първо място през месец юни тези енергийни сдружения не създават топлинна сила за отопление на битови консуматори . На второ място - цената на природния газ бележи исторически и невъобразим до момента най-малко, което ги прави без значително въздействие. На трето място - в случай че би трябвало да се стартира такава процедура, ще се окаже, че вероятно нови изчислени цени биха работили не повече от 10 дни, тъй като процедурата , написана в Наредба 5 изисква да се измине целият път през отчет, който да се прегледа от КЕВР, по-късно да се организира намерено съвещание с топлофикационните сдружения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР