Цената на природния газ за септември ще е с по-голямо

...
Цената на природния газ за септември ще е с по-голямо
Коментари Харесай

„Булгаргаз”: Цената на газа за септември ще е с по-голямо увеличение от заявеното

Цената на природния газ за септември ще е с по-голямо нарастване от авансово декларираното, стана ясно на публичното разискване в Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов разяснява, че ремонт на газопровода ТАП, както и по-късното стартиране в употреба на газовата ни връзка с Гърция Комотини-Стара Загора няма да разрешат на КЕВР да реализира желанията си да понижи цената на синьото гориво за потребителите у нас. По думите му едвам през октомври с стартирането на газовата връзка регулаторът ще може да постигне цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

" Окончателното нарастване, което ще внесем за месец септември, ще бъде по-голямо от в началото декларираното, призна по време на съвещанието Деница Златева, шеф на " Булгаргаз ". По думите й окончателното нарастване на цената на природния газ от септември се чака да бъде по-голямо от 5,95 %. Първоначалното предложение на публичния снабдител бе естественият газ да стигне до рекордната цена от 315.61 лева./MWh без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Златева уточни, че борсовият показател, по който реферира " Булгаргаз " при установяване на цената за идващия месец, се е нараснал с близо 17 % от датата на подаване на заявката досега. Тя добави, че в последните дни показателят нараства сензитивно поради прекъсване на доставките по " Северен поток 1 " заради ремотни действия. Затова при отчитане на този растеж на показателя към 31 август се чака окончателното нарастване на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление.

" До края на септември 50% от техническия потенциал на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от " Булгаргаз ", ангажира се още шефът на държавната компания Деница Златева. От сдружението обясниха, че данните от последните дни, съгласно които процесът на нагнетяване на природен газ в Чирен се забавя, се дължат на виртуално евакуиране на количества от други компании, които съхраняват синьо гориво в газохранилището.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито съвещание от 15.00 ч., посочи в умозаключение ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" Прогнозната цена на природния газ ще е към 350 лв., което е нарастване към 17 % по отношение на цената за август ", съобщи Деница Златева след съвещанието на КЕВР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР