Цената на природния газ за септември продължава да е неизвестна,

...
Цената на природния газ за септември продължава да е неизвестна,
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз обясни пред КЕВР защо иска 20% поскъпване

Цената на природния газ за септември продължава да е незнайна, въпреки че половината от месеца към този момент изтече. Развръзката се чака на следващия ден (сряда), когато Комисията за енергийно и водно контролиране ще организира финално закрито съвещание по горещата тематика. 

 

През август  " Булгаргаз " желае повишаване на синьото гориво от 1 септември с цели 20% (и малко отгоре). Правителството се стресна,  енергийният министър Теменужка Петкова спря панически процедурата за промяна на цената - с цел да проверяла какви са основанията, но в последна сметка се съгласи с плановете, а през днешния ден шефът на " Булгаргаз " ги показа навън съвещание пред енергийния регулатор. Всичко това провокира невиждано забавяне в определянето на цената, което хвърли в ужас потребителите.

 

Новото ценово заявление на " Булгаргаз " ятие е остарялото - природният газ през септември да коства 22,46 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което прави над 20% покачване.  Има и по-лоши вести за клиентите на " Булгаргаз "   - поскъпванията ще продължат и в идващите месеци.

 

При одобряването на цената на природния газ КЕВР ще вземе поради декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, изискванията по контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " и осреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ, обясниха от енергийния регулатор.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР