Цената на природния газ за септември обсъдиха на открито заседание

...
Цената на природния газ за септември обсъдиха на открито заседание
Коментари Харесай

Булгаргаз поиска ново поскъпване на газа за септември

Цената на природния газ за септември разискаха навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране. Изненадващо " Булгаргаз " изиска по-голямо повишаване на синьото гориво от в началото импортираните в КЕВР 6%.

Новият изпълнителен шеф на " Булгаргаз " Деница Златева стимулира изненадващото си искане за по-голямо покачване на цената на синьото гориво през септември от авансово обявените 6% с нарастване на интернационалния борсов показател със 17 на 100, към който е обвързано и ценообразуването в България.

Причината за това е прекъсване на доставките на синьо гориво по " Северен поток " и невъзможността на страната ни да си обезпечи евтини различни източници макар сполучливо изтъргувани количества през газов хъб " Балкан ". На този декор ръководителят на регулатора Иван Иванов попари очакванията на потребителите за непрекъсната и непроменена цена на топлофикационната услуга през сегашния зимен сезон.



Шефът на " Булгаргаз " разгласи новата планирана цена за септември, която сдружението ще изиска от КЕВР.

" Към днешна дата прогнозната цена ще бъде към 350 лв.. Мисля, че се падат към 17% по отношение на цената за август. Миксът е от тръбен газ, по дълготрайния контракт с азерския снабдител и две частични кръга с полутечен природен газ. ", сподели Деница Златева.

И уточни, че на този стадий няма отговор от " Газпром " дали ще възвърне доставките.

" Всеки ден изпращаме поръчки за присъединяване, получаваме удостоверение за нулеви количества за идващия ден. Разговорите, които се водят сега са на политическо равнище ", изясни Златева.

Тя предвижда, че на 1 октомври цената на газа ще спадне, откакто бъде пуснат конекторът с Гърция.

" Октомври имаме общите месечни количества с азерския снабдител. Имаме цялостен танкер, който е обезпечен от американския снабдител и в допълнение има пуснат аукцион за остатъчните количества на газов хъб " Балкан ", който следва да се състои. И там чакаме конкурентна цена. Нашата съществена цел е да осигурим отоплителния сезон, което значи доставки до края на месец април ", разяснява Деница Златева.



Председателят на КЕВР не пое гаранции, че ще остави актуалната цена на парното непроменена през цялата зима. Цената е с 40% по висока по отношение на предходния отоплителен сезон.

" Такава гаранция никой в България не може да ви даде. Това, което мога да кажа е, че решението ще остане годно до първи януари сигурно ", съобщи Иван Иванов - ръководител на КЕВР.



Той уточни, че фактурите на столичани с начислено 20% Данък добавена стойност би трябвало да се анулират и да се преизчислят при 9 на 100 налог.

" Такава инспекция сега тече, не от КЕВР. Ако тя не даде нужния резултат, комисията ще се намеси сигурно, само че смятам, че към този момент има ясна поръчка и евентуално ще бъдат поправени сметките на потребителите на парно в София ", изясни Иванов.

До 10 часа на 1 септември " Булгаргаз " би трябвало да внесе новото си искане за цена на синьото гориво, а същия ден на закрито съвещание КЕВР би трябвало да вземе окончателното решение.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР