Цената на природния газ се повишава за март с 3,5%

...
Цената на природния газ се повишава за март с 3,5%
Коментари Харесай

КЕВР увеличи цената на газа за март с 3,5%

Цената на природния газ се покачва за март с 3,5% в страната, съгласно признатото в понеделник решение на Комисията за енергийно и водно контролиране. Така номиналната стойност на мегаватчас ще бъде в размер на 113,73 лева

Увеличението е разумно, като се има поради, че страната стартира да лимитира добива от хранилището в Чирен, както и извънредно високите цени на европейските газови тържища. Днес бе подложен нов връх за 1000 куб. м., които се търгуваха на стойности от над 3400 евро.

КЕВР заяви и че добивът от Чирен е изцяло спрян с последната заповед на министъра на енергетиката Александър Николов и сега е в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат насъбрани запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ.

Спешното нагнетяване е нужно и предвид на войната в Украйна и вероятното спиране на доставките от Русия. България е една от най-зависимите от съветския запас страни, тъй като в последните години не направи нищо по въпроса да диверсифицира доставките си, не построи и интерконектора с Гърция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР