Цената на природния газ се очаква да се увеличи с

...
Цената на природния газ се очаква да се увеличи с
Коментари Харесай

С почти 14 на сто се очаква да се увеличи цената на газа от 1 октомври

Цената на природния газ се чака да се усили с съвсем 14 на 100 от 1 октомври. На днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) беше прегледан отчет за одобряване на цени на " Булгаргаз " ЕАД, по които публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за последното тримесечие на тази година.

В отчета се показва, че " Булгаргаз " ЕАД предлага за четвъртото тримесечие на 2018 година да бъде одобрена цена в размер на 456,65 лева./1000 нм3 или 43,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което спрямо настоящата цена е нарастване с 55,70 лева./1000 нм3 или с 13,89 на 100. В тази цена не са включени цените за достъп и транспорт през газопреносната мрежа.

Председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че за крайните консуматори на природен газ нарастването няма да бъде с повече от 8 на 100.

От КЕВР поддържат желаното от " Булгаргаз " нарастване на цената, тъй като има нарастване на различните горива, които образуват доставните цени на природния газ. Освен това различен фактор за установяване на цената е по-високият курс на щатския $ по отношение на лв. и калоричността на природния газ.

КЕВР: Цената на тока няма се усили от 1 октомври

Омбудсманът Мая Манолова, която участва на съвещанието на КЕВР, сподели, че регулаторът би трябвало по-подробно да уточни всеки един от ценообразуващите фактори, визирайки най-много доставните цени на природния газ към входа на газопреносните мрежи. Освен това, съгласно Манолова, от отчета не излиза наяве кои тъкмо са различните горива и на каква база са направени изчисленията от страна на " Булгаргаз " и КЕВР. " Вие дължите пояснение, в детайли и детайлно, тъй като в последна сметка всяка десета ще повлияе върху цените на доста други артикули и услуги ", добави Мая Манолова.

Председателят на КЕВР отговори, че регулаторът не разполага с принадлежности за влияние върху цената на природния газ, тъй като тя се дефинира от външни фактори, които не са подвластни нито на КЕВР, нито на България.

Планираното нарастване на природния газ ще се отрази на цените на парното и топлата вода, като се чака сред 3 и 9 на 100 да се покачат сметките за топлинна сила. Увеличението ще е друго за другите градове. Промяна в цената на парното от 1 октомври не се чака в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на 28 септември от 10.00 часа на закрито съвещание на КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР