Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде

...
Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде
Коментари Харесай

Ужас без край! От КЕВР разплакаха българите, обявиха невиждан скок в цената на природния газ

Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде по-ниска от тази на европейските газови пазари, само че ще бъде доста по-висока от цената, която беше избрана за месец октомври. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време днешното намерено съвещание на регулатора, на което се разиска препоръчаното от „ Булгаргаз “ за повишаване на синьото гориво, което в началото бе 11,36 % за ноември. Иванов уточни, че за по-малко от месец цената на дневна база на TTF показателя (водещ индикатор за цените в Европа бел. ред) се е повишила с към 45 %. Доставките на природен газ от Азербайджан обаче намаляват общата на цена на природния газ. Тези количества са избрани с контракт и от ден на ден няма да са определящи за цената, добави Иванов.
Директорът на дирекция „ Природен газ “ в „ Булгаргаз “ Веселин Синабов уточни, че все още определящата цена на европейския газов показател TTF е 92 лв. за мегаватчас, а тази за ноември е 100 лв. за мегаватчас. „ Въпреки това контролираната цена ще бъде по-ниска от равнищата на европейските газови хъбове “, посочи той. Друга причина за увеличеното е, че доставеният през октомври полутечен природен газ на терминала в Турция е по-малко и нужните количества ще би трябвало да бъдат заместени с други. Синабов обаче не пожела да се ангажира тъкмо какъв брой ще бъде покачването през идващия месец.
След съвещанието от „ Булгаргаз “ показаха за Българска телеграфна агенция, че покачването на природния газ през ноември ще бъде с 15 % по-ниско от стойностите на TTF показателя.
Припомняме, че в отчета от 11 октомври е записано, че „ Булгаргаз “ предлага за одобряване цена на природния газ за ноември от 67,27 лв. за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лв. за MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.
КЕВР ще реши на закрито съвещание на 1 ноември от 15:00 часа каква да бъде цената на природния газ за идващия месец, по която „ Булгаргаз “ да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, сподели още ръководителят на регулатора Иван Иванов. Той посочи, че от публичния снабдител на 1 ноември сутринта ще изпратят обновеното си предложение за цената на синьото гориво.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР