Цената на природния газ падна до рекордно ниско дъно на

...
Цената на природния газ падна до рекордно ниско дъно на
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа падна до двегодишно дъно

Цената на природния газ падна до рекордно ниско дъно на нидерландската борса, чиито цени са референтни за търговията в Европа, заяви Ройтерс.

Цената на газа за юни на амстердамската боса стигна до 24.90 евро за мегаватчас (MWh) сутринта - до най-ниското равнище от 27 май 2021 година

През август 2022 година тя доближи пик от към 340 евро/MWh на фона на европейската енергийна рецесия, провокирана от намаляването на съветските доставки с 80% по време, по което " Газпром " беше главен доставчик със синьо гориво на Европейски Съюз.

Кризата докара до внезапен скок на цените на газа и електрическата енергия през предходната година, натоварвайки потребителите и някои предприятия с доста високи сметки за сила. Това докара до ограничение на производството в някои браншове като стъкларството, които употребяват главно природен газ.

Европейските цени на едро на газа спадат тази година заради по-меката зима, ограниченията за понижаване на потреблението на газ и високите равнища на запасяване, които Европейски Съюз вкара, с цел да избегне дефицит.

В четвъртък Европейската комисия разгласи, че Европейски Съюз към този момент не е подвластен от съветските енергийни доставки, като е съумял бързо да откри различни производители (основно на полутечен газ), да осъществя икономии от ползване и да форсира въвеждането на източници за произвеждане на чиста сила.

 Брюксел разгласи, че Европейски Съюз към този момент не е енергийно подвластен от Русия Брюксел разгласи, че Европейски Съюз към този момент не е енергийно подвластен от Русия

Според разбор на Еврокомисията България също се е справила сполучливо, замествайки спрелия съветски импорт с полутечен газ, откривайки нови връзки и добавяйки 0.5 гигавата спомагателни мощности от чиста сила. София се е справила по-добре от междинното за Европа и с понижаване на потреблението, свивайки го с 22% по отношение на 2021 година

Потреблението на газ в Европа сред август 2022 година и март 2023 година е със 17% по-ниско от междинното за същия интервал през предходните пет години.

Според анализатори Европа ще преживее още една зима без обилни разтърсвания, в случай че прояви нерешителност. " Смятаме, че Германия и по-широкият район може да изпитат дефицит на газ идната зима, в случай че търсенето не намалее с още 15% ", цитира Ройтерс специалисти.

Новината от четвъртък, че, също способства за по-нататъшния спад на цените на природния газ, споделиха търговци.

Спадовете в цените на едро на силата постоянно лишават няколко месеца, с цел да се трансфорат в по-ниски сметки за сила на дребно.

Референтните английски цени на газ на едро паднаха съвсем на половина от началото на годината, което разреши на регулатора на енергийния пазар в страната Ofgem да понижи тавана на битовите сметки за сила с съвсем 40% от юли.

Въпреки това, поевтиняването на силата за множеството английски семейства ще бъде към 17%, защото те са предпазени от държавна гаранция от октомври, с цел да поддържат междинните разноски за сила от 3155 $ годишно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР