Цената на природния газ не зависи от нас, това е

...
Цената на природния газ не зависи от нас, това е
Коментари Харесай

Теменужка Петкова потвърди: Природният газ ще скочи с близо 14%

Цената на природния газ не зависи от нас, това е запас, с който не разполагаме. Така енергийният министър Теменужка Петкова разяснява пред bTV предстоящото съществено нарастване на синьото гориво с 14% от октомври, с което удостовери упованията за скок на синьото гориво с посочения %. Тя напомни, че цената се дефинира по формула и зависи главно от цената на петрола и курса на щатския $.

"Няма политик и няма човек, който да не се тормози от възможни опасности за увеличение на цените на енергийните запаси, тъй като това въздейства директно и на бизнеса, и на битовите консуматори ", разяснява министърът.

По думите й има опция да бъде предоговорена цената в бъдеще с "Газпром ", само че не уточни по кое време ще стане това. Енергийният министър удостовери, че НЕК би трябвало да заплати още 32 млн. евро по плана АЕЦ "Белене ", тъй като това е постановил арбитражният съд. За изплатените на "Уорли парсънс " 270 млн. евро по плана Петкова разяснява, че те са изплатени за документи по контракт с НЕК.

"Без фигурата на проектант на плана не може, а изпълнителя е определен след публично поръчка ", посочи тя. Петкова напомни, че до края на октомври би трябвало да е подготвена процедурата за избор на стратегически вложител. Засега ясно изявен интерес от Китайската нуклеарна корпорация, разгласи министърът.

Тя разяснява и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лева за съветник и разгласи, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за "Белене ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР