Цената на природния газ на европейските борси е нови 10%

...
Цената на природния газ на европейските борси е нови 10%
Коментари Харесай

Владислав Панев: Газът в България ще поевтинее брутално

Цената на природния газ на европейските тържища е нови 10% надолу - 59 евро на мегаватчас. Беше 350 евро през лятото. Това значи, че в случай че се резервира, понижението за идващите месеци в България ще бъде брутално. Включително за семействата, които се отопляват на газ. Много пъти съм писал за какво се стига до такава степен, още когато всички чакаха Жанвиденова зима. Накратко:

Топлата зима.

Пазарните сили, поради които потреблението се сви и пренасочи към други горива, инсталациите на нови ВЕИ мощности се форсираха, както и вложенията в терминали за полутечен газ.

Заради това в средата на януари рецесията не наподобява това, което се очакваше. И няма и да бъде. Няма място за голям оптимизъм обаче. Турбопопулизмът, който се вихри във всички направления е нездравословен за нашето здраве. Не единствено преносно Ами и безусловно. Той може да забави трансформацията и да забави и рухването на цените на силата. Които към този момент са на равнища, които вършат тока от Топлоелектрическа централа на въглища на загуба.

Преди години, във връзка на горенето на отпадъци от Ковачки, за което неговите Топлоелектрическа централа получаваха дотация, измислих фразата " плащаме, с цел да ни тровят ". Това още веднъж ще бъде по този начин. И единствено вложенията в енергийна инфраструктура могат да ни спасят от това да се превърнем в пария на Европа.

Владислав Панев, народен представител, съпредседател на Демократична България
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР