Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка

...
Цената на петрола сорт Брент във фючърските сделки с доставка
Коментари Харесай

Цените на петрола отбелязаха най-големия спад от 1991 г. насам

Цената на петрола вид Брент във фючърските покупко-продажби с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 % и доближи до 31,57 $ за барел тази заран, заяви ТАСС.

Априлските фючърси на западнотексаския вид нефт поевтиняха с 49,6 % и доближиха до цена от 27,59 $ за барел.

" Голдман сакс " намали прогнозните цени на сорта Брент за второто и третото тримесечие на тази година до 30 $ за барел, като за причина посочи ценовата война сред Русия и Саудитска Арабия и забележителното понижение на търсенето вследствие на епидемията от новия ковид, съобщи Ройтерс.

Цените на петрола означиха най-големия спад от 1991 година насам в понеделник, откакто Саудитска Арабия стартира ценова война с Русия, като понижи продажните цени и се закани да освободи своите до момента арестувани ресурси на пазара, разтърсен от намаляващото търсене поради епидемията от новия ковид.

Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, се пробва да накаже Русия, втория максимален производител в света, за това, че в петък не се съгласи на понижението на производството, което предложиха страните от ОПЕК. ОПЕК и други производители желаеха да наложат рестриктивните мерки върху производството, с цел да стабилизират падащите цени вследствие на следствията от епидемията от новия ковид.

Саудитска Арабия възнамерява да усили производството на недопечен нефт до над 10 милиона барела дневно през април, откакто актуалното съглашение за доставките сред ОПЕК и Русия (известно като ОПЕК+) изтече в края на март, са споделили пред Ройтерс два източника в неделя.

От консултантската компания Юрейша Груп (Eurasia Group) са планували, че актуалната ценова петролна война сред Саудитска Арабия и Русия евентуално ще бъде лимитирана и тактическа. Според разбора на компанията най-вероятният резултат от рецесията ще бъде мъчителен развой, който ще трае няколко седмици или месеца, до момента в който цените спаднат задоволително, с цел да бъде реализиран някакъв компромис за възобновени ограничавания на производството от ОПЕК+.

Саудитска Арабия стартира войната, като понижи формалните продажни цени за април за всички сортове недопечен нефт до всички дестинации сред 6 и 8 $ за барел. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР