Цената на петрола от сорта Брент се повиши в Лондон

...
Цената на петрола от сорта Брент се повиши в Лондон
Коментари Харесай

Ормузкият проток – оттук може да тръгне нова война

Цената на петрола от сорта " Брент " се увеличи в Лондон с повече от 2%, достигайки в петък до 61,31 $ за барел, а в Ню Йорк цената на американския " West Texas Intermediate " също скочи с близо 2% до равнище от 52,28 $ за барел. " Ситуацията в района е рискова ", споделя Елизабет Дикинсън, анализатор на Международната спешна група (МКГ). " Всяка неверна преценка или неразбирателство може да докара до ескалация ".

В средата на май се стигна до произшествия в Ормузкия пролив - тогава Саудитска Арабия заяви, че два петролни танкера са били развалени от тенденциозен бойкот. В средата на седмицата (13.6.) напрежението се повиши, откакто стана ясно, че два други петролни танкера са тежко наранени от хипотетична офанзива. Съединени американски щати считат, че Иран носи отговорност за нападението.

Ормузкият пролив свързва Оманския с Персийския залив. Протокът е един от най-важните водни пътища в света и играе основна роля за превозването на петрол от района на Персийския залив. Близо една пета от международния транспорт на нефт минава през Ормузкия пролив. През първата половина на предходната година това са били към 17,4 милиона барела на ден. Според анализатори от консултантската компания Vortexa, световните потребности от нефт възлизат на към 100 милиона барела на ден. Ормузкият пролив е не по-малко значим и за преноса на полутечен природен газ LNG от Катар. Емирството е най-големият международен снабдител на тази суровина.

 Ормуският пролив
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР