Цената на петрола на световните пазари достигна най-високите си нива

...
Цената на петрола на световните пазари достигна най-високите си нива
Коментари Харесай

САЩ с тотална блокада на иранския петрол, цените вече скочиха

Цената на петрола на международните пазари доближи най-високите си равнища от ноември насам, откакто Съединени американски щати разгласи, че от началото на идната седмица ще постанова наказания на всеки, който купува суровината от Иран, оповестяват международните организации.

В резултат при започване на търговията петролът от вид „ Брент” нарастна с 21 цента, като се търгуваше на 74,25 $ за барел – най-високото равнище от ноември насам (тогава пикът беше на $74,70).

Очакванията са други крупни производители като Саудитска Арабия да се намесят като покачат своя потенциал, само че това ще отнеме време, през което повишаването ще продължи. ОПЕК се събира чак през юни, а още от началото на годината кралството стартира самодейност за понижаване на производството в границите на цялата организация за поддържане на по-високи цени.

И Иран, и Китай (най-големият консуматор на ирански нефт) осъдиха решението на Вашингтон, като видях в него политизация на комерсиалните връзки и риск от дестабилизация на Близкия Изток.

Ситуацията обаче сигурно ще докара до по-високи цени и за крайните консуматори в страни, отдалечени от геополитическото опълчване. Експерти към този момент предизвестиха, че при нестабилна интернационална конюнктура почналото повишаване на бензин и дизел по българските бензиностанции може да продължи.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР