Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел

...
Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел
Коментари Харесай

С. Бенчев: Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел до края на годината



Цената на петрола може да доближи 70 $ за барел до края на годината, предвижда в предаването " Събота 150 " Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Двугодишният връх в цената на петрола, който беше доближат през тази седмица поради разтърсванията в Саудитска арабия, е кратковременен резултат, така като  към момента няма изясненост какво ще се случи в най-голямата страна – производител на нефт в света, а и търсенето на пазара е изпреварило предлагането, което е мотив за покачване на цените.

Кризата в Близкия Изток и геополитическите опасности се отразяват върху цената на черното залато, изясни Бенчев.  Ако се увеличи напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, това ще се отрази върху цената на петрола.

Геополитическите опасности още веднъж се връщат в  определянето на цената на петрола - нещо, което бяхме позабравили в последните години. Но, в миг на ребалансиране на пазара, в какъвто се намираме, е изцяло обикновено те да оказват своето въздействие. Разбира се рецесията в Саудитска Арабия не е единственото, което дефинира цената, виждате събитията, които се случват към независимостта на Кюрдистан, проблемите, които Ирак има и са свързани с вярното действие на петролните кладенци... Трябва да кажем, че самата цена на петрола стартира да " полудява ", когато в действителност са наранени самите петролни кладенци. Очевидно е, че геополитиката има значение, само че това е фактор, който може в по-малка степен да завиши цената на петрола, най-малко сега.

Към сегашния миг, в случай че нещата останат в този тип, без да има съществени спорове и в действителност се заприказва за по-сериозно напрежение сред Иран и Саудитска Арабия, което, дано да признаем, е допустимо, може би цена към 70 $ за барел до края на годината е изцяло реалистична прогноза с възможен тренд за понижаване през идната година.

Изключително значимо за цените ще е и решението на Организацията на страните изностелки на нефт, която ще се организира на 30 ноември във Виена. Тогава би трябвало да стане ясно дали ще има смяна в квотите за рандеман:

Средносрочно, завишаването на цената надали ще бъде огромно. Без сериозна рецесия няма други параметри, които да приказват за това. Потреблението в международен мащаб, в действителност ще нараства, само че дано в никакъв случай да не забравяме шистовите кладенци в Америка, които също ще дадат отражение на цената. При едно по съществено повишение - над 70 $ за барел, това автоматизирано значи включване на каледници и то на такива, които са били много по-неефективни при по-ниските цени на петрола.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР