Цената на петрола Брент (Brent) за доставките през месец май

...
Цената на петрола Брент (Brent) за доставките през месец май
Коментари Харесай

Цената на петрола падна под $49

Цената на петрола " Брент " (Brent) за доставките през месец май през днешния ден слезе под 49 $ за барел, което е най-ниското равнище от две години и половина. Нивото от $48,95 беше поправено нагоре в края на сесията, само че единствено по себе си до е показателно за бързото поевтиняване - с 5.37% по отношение на предходния ден.

За февруари на международните тържища петролът изгуби 10%, а от края на 2020 година насам - една четвърт от цената. В момента той се търгува на равнища от края на юли 2017 година, когато слезе на $48.63. Американският лек нефт вид WTI поевтиня още повече през днешния ден - с 6.86% до $43.86

Руски анализатор споделя за РБК, че котировките се стремят сега към равнища от $44.95 и $42.36. Причината е страхът от внезапно намаляване на търсенето, пораждащ " неудържимо разпродаване ".

И без това страните от ОПЕК намалиха през февруари прогнозата си за растежа на международното търсене с 230 хиляди барела дневно - до 990 хиляди барела дневно. Това е преди да се вършат преизчисления за резултата от ковид и срещата на 5-6 март на представители на ОПЕК и страни отвън организацията като Русия. Договорката на тази група, известна като ОПЕК+, изтича в края на май. Досегашната рекомендация на комисия на тази група бе за ново редуциране с 600 хиляди барела дневно, само че това към този момент се счита незадоволително за задържане на ценовия спад.

Саудитска Арабия е подготвена даже едностранно да стартира орязване на добиви и експорт - до 1 млн. барела на ден през второто тримесечие на 2020 година, настояват източници на " Ройтерс ".

 Дважине на котировките на нефт и злато.
Дважине на котировките на нефт и злато.

" Никога не съм виждал по-голяма неизясненост на петролния пазар. В бувалния смисъл може да се окажем изправени пред загуба н атърсенето в границите на няколко милиона барела на ден в продължение на няколко месеца ", разяснява пред " Блумбърг " Ферейдан Фешараки, началник на Facts Global Energy.

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов сподели през днешния ден, че бюджетът може умерено да финансира правителственит еразходи и при $30 за барел. Базовата стойност, на която той е съединен, е $42 за барел, само че има основани такива запаси, че Москва може да работи обикновено на още по-ниски равнища в продължение на 4 години, изясни той.

Според него обстановката няма да се резервира дълго, защото цените падат под равнищата на индустриалните разноски на доста добиващи компании, изключително на работещите в така наречен шистови залежи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР