Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за

...
Цената на парното за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон средно за
Коментари Харесай

КЕВР: Парното ще е с 14% по-евтино през зимата

Цената на парното за идния есенно-зимен отоплителен сезон приблизително за страната ще бъде с 14% по-ниска от цената, която беше за предишния зимен интервал. Това сподели на онлайн брифинг ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент Иван Иванов. Той прикани жителите да не имат вяра на изкривена информация, операции и клюки.

Според него е настъпило объркване с цената на парното, която беше обявена през вчерашния ден, защото е било направено съпоставяне на месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна сила, която би трябвало да бъде годна от 1 юли 2020 до юни 2021 година.

„ По този метод беше направено подстрекателство у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави съпоставяне, то би трябвало да бъде направено сред две еднородни величини. Когато се съпоставя годишна планирана цена, тя би трябвало да бъде съпоставена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за интервала 2020-2021 година е обикновено и правилно да бъде съпоставена с цената за 2019-2020 година. Това освен, че е верният и научно аргументиран метод, само че и единственото значимо нещо, което интересува българските жители – дали ще заплащат повече, или по-малко за потребяваното от тях парно отопление ", изясни Иванов. 

По думите му Комисията е длъжна, когато дефинира годишната планирана цена за идния отоплителен интервал, да се съобрази с два незаобиколими фактора. „ Включва се интервал, в който поради ниските температури потреблението на газ е по-високо, самата топлинна сила е в по-голямо количество, с цел да се обезпечи топлината в жилищата на хората. По-голямото ползване на газ подвига търсенето и цената на газа през зимните месеци. След няколко месеца на пандемия както в България, по този начин и в Европа и света, бизнесът и промишлеността претърпяха съществени вреди. Предстои последователно възобновяване през есента и зимата на индустриалните сдружения, това ще изисква по-голямо ползване ", изясни Иванов. Той добави, че от КЕВР са анализирали всички фючърсни покупко-продажби с природен газ и по този начин са стигнали до заключението, че цената на синьото гориво ще се вдигне през зимата

Евентуалното повишаване на парното принуди и премиера Бойко Боросов да вземе отношение по тематиката. В профила си във Фейсбук той написа, че прогнозната цена през днешния ден ще бъде опровергана. „ Ще обсъдя с сътрудниците, така и така им е изминал мандатът, промяна на КЕВР. Такива нелепости не може през седмица-две да се приказват за такива неща ", сподели по-късно пред публицисти Борисов.

По време на брифинга от КЕВР обясниха, че отчитане на действителното месечно ползване на топлинна сила ще стане допустимо единствено след въвеждането на отдалечени топломери.

„ 94% от клиентите на парно отопление са на планиран годишен доклад. При тях е невероятно месечно отчитане на топлинната сила. Съгласно смяна, която се направи, до 2027 година би трябвало всички клиенти на парно отопление да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо премерване – топломери, които разрешават отдалечено отчитане. В София, където общият брой на потребителите на парно е 430 хиляди, а тези с отдалечено отчитане – към 30 хил, има опция единствено 6% са с отдалечено отчитане, останалите 400 хиляди нямат тази опция. Ако се направи месечно отчитане, това значи, че на 1-во число всеки месец би трябвало да се засичат топломерите на 400 хиляди клиента. Практически е невероятно това да се случи. Нужни са хиляди инкасатори. Ще бъде осъществено тогава, когато топломерите бъдат инсталирани с отдалечено отчитане “, изясни Иван Иванов.

Относно изявлението на премиера по-рано през днешния ден, ръководителят на КЕВР изрази вяра, че това ще форсира избора на ново управление на енергийния регулатор.

В края на брифинга Иванов напомни, че неговият мандат, както и този на четирима от членовете на КЕВР е изминал още на 2 април, само че все пак те са задължени от закона да извършват пълномощията си до избор на нов състав на енергийния регулатор.

Иванов добави още, че Народното събрание е органът, който би трябвало да провежда и организира избор на новия състав на Комисията. След отговор на журналистически въпрос той означи, че е допустимо „ това да се окаже последната ни среща “.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР